c S

Masleša zavrnil očitke in vztraja pri kandidaturi

04.11.2010 07:54 Ljubljana, 03. novembra (STA) - Kandidat za predsednika vrhovnega sodišča Branko Masleša je danes zavrnil očitke ustavnega sodnika Jana Zobca v torkovi izdaji tednika Reporter in poudaril, da vztraja pri kandidaturi. Kot je dejal, ni pripravljen plačati take cene, da bi "nadvse spoštovani kolega ustavni sodnik Jan Zobec z neresnicami dosegel svojo notranjo svobodo".

Masleša je pojasnil, da je bila njegova kandidatura že od samega začetka pospremljena s strokovnimi ali človeškimi diskvalifikacijami. "Laži v tem postopku so se kar vrstile," je dejal. Temeljni očitek o njegovem sodelovanju v komisijah za verifikacijo na meji je po Masleševih besedah nekako potihnil, ker se je izkazalo, da so tudi drugi preiskovalni sodniki v skladu z razporedom opravljali take oglede.

Kot je dejal, so potem vzniknile nove izmišljotine kot ilustracija dogodka, glede katerega je pojasnil že na občni seji vrhovnega sodišča in seji sodnega sveta. "Strela v čelo, o katerem govori kolega, ni bilo," je povedal Masleša in zatrdil, da ga tudi videl ni in tudi ni o tem evforično pripovedoval. Beseda "tepihovanje" pa je po Masleševih besedah obogatila njegov besedni zaklad, ker je ni poznal, dokler je niso navedli v teh očitkih.

V Zobčevi izjavi je resnično edino to, da je bil na višjem sodišču zadnji partijski sekretar, je dejal Masleša. Ob tem je zanikal, da bi imel takrat kakšno neformalno moč, partijski sekretar pa je postal tisti sodnik, ki je zadnji prišel na sodišče.

To sramotilno izjavo doživlja kot prozaično blatenje njega kot kandidata, očitke pa kot očitno željo, odvrniti razpravo od pravih vsebin, kako doseči kakovostno, učinkovito in tudi z vidika proračunske uporabe učinkovito sodstvo. V tem trenutku gre po njegovem mnenju za elementarno ohranitev človeškega dostojanstva in sodniške drže.

Masleša se nesoglasij z Zobcem ne spomni, zato tudi ne ve, zakaj se je odločil na tak način izpostaviti ob njegovi kandidaturi. Kot je dejal, razmišlja o kazenski ovadbi zoper Zobca, vendar si mora za to vzeti čas in to pretehtati tudi z vidika vpliva na ugled sodstva. Že dosedanje dogajanje je imelo po njegovi oceni negativne učinke na zunanji videz sodstva.

Za kandidaturo se je odločil po tehtnem premisleku in na vzpodbudo nekaterih kolegov. Ob tem je Masleša poudaril, da se je že vnaprej odločil, da bo odstopil od kandidature, če ne bo dobil podpore občne seje vrhovnega sodišča in sodnega sveta.

Predsednik ustavnega sodišča Jože Tratnik je v zvezi z Zobčevimi izjavami v sporočilu za javnost zapisal, da ima ustavni sodnik "kot vsakdo pravico, da predstavi, tudi javno, svoje osebno vedenje ali stališča, še posebej, kadar meni, da gre za vprašanja, povezana z varovanjem človekovih pravic". "Pri tem je vezan na svojo vest in na varstvo dostojanstva ustavnega sodišča. Te pravice mu ni mogoče ne odvzeti in ne omejevati. Ne sme pa izven ustavnega sodišča izražati stališč o zadevah, ki so v postopku pred tem sodiščem," je zapisal.

Masleša je bil pred osamosvojitvijo zelo dominanten sekretar partije, je za Reporter dejal ustavni sodnik Jan Zobec. Nekoč je bil ves navdušen nad tem, da je vojak JLA prebežnika čez mejo zadel prav v sredino čela, v času osamosvajanja pa je dejal, da bo JLA "tepihovala" Slovenijo, je povedal.