c S

Ministrstvo pripravlja krepitev in ne ukinja posebne skupine tožilcev

04.11.2010 07:37 Ljubljana, 03. novembra (STA) - Člani skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala bodo nadaljevali z delom do izteka mandatov, so se na ministrstvu za pravosodje odzvali na izjave tožilcev na odboru DZ za notranjo politiko o ukinitvi skupine. Širjenje dezinformacij je po njihovem mnenju nepotrebno, z novim zakonom pa napovedujejo ustanovitev t.i. 12. tožilstva.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar in vodja skupine državnih tožilcev za pregon organiziranega kriminala Blanka Žgajnar sta v torek na odboru DZ za notranjo politiko, javno upravo in pravosodje po navedbah ministrstva podali napačne informacije o rešitvah, ki jih predvideva predlog novega zakona o državnem tožilstvu.

V sporočilu za javnost ministrstvo poudarja, da predloga novega zakona o državnem tožilstvu še ni vložilo v vladno proceduro. To bodo storili skupaj z zakonom o kazenskem postopku, ki ga bo prihodnji teden obravnaval tudi svet za kaznovalno pravo.

"Vsi člani omenjene skupine bodo po sedanjem zakonu o državnem tožilstvu nadaljevali z delom do izteka njihovih mandatov. Po novem predlogu zakona pa se jim bo pridružilo še večje število novih državnih tožilcev in bodo skupaj delovali v t.i. 12. tožilstvu," so zapisali na ministrstvu.

Vlada bo tako po mnenju ministrstva zagotovila zadostno število specializiranih tožilcev, kar generalni državni tožilki doslej ni uspelo. Število mest v omenjeni skupini je leta 2008 z odredbo določilo ministrstvo za pravosodje, zasedajo pa jih člani na predlog generalne državne tožilke in državnotožilskega sveta.

Generalna državna tožilka doslej ministrstvu ni predlagala sprememb glede števila tožilcev v posebni skupini, so pojasnili na ministrstvu. Po odredbi bi skupino morali sestavljati vodja skupine, sedem tožilcev in dva pomočnika, medtem ko naj bi v specializiranem oddelku pristojnem za kazniva dejanja, ki jih storijo uradne osebe, zaposlene na policiji ali druge uradne osebe, delovali en vodja, en tožilec in pomočnik.

Ministrstvo se sklicuje na navedbe vodje skupine, da skupino za pregon organiziranega kriminala sestavlja šest tožilcev. Naloga generalne državne tožilke je, da zagotovi polno zasedenost in zadostno število specializiranih državnih tožilcev v omenjeni skupini in s tem izrabi vse možnosti za učinkovit pregon organiziranega kriminala, so še zapisali.