c S

Malo delo in zakon o izenačevanju možnosti invalidov še enkrat v odločanje DZ

03.11.2010 07:48 Ljubljana, 02. novembra (STA) - Državni svetniki so danes izglasovali veto na zakon o malem delu in na zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Usoda malega dela, ki mu ostro nasprotujejo zlasti študenti in sindikati, tako ostaja negotova. Že pred tem mu je podporo odrekel tudi del koalicije, za vnovično potrditev zakona pa bo potrebna absolutna večina poslancev.

Državni svetniki so odložilni veto na zakon o malem delu izglasovali z 20 glasovi za in 14 proti. Predlog veta je vložila interesna skupina delojemalcev v DS na čelu z Dušanom Semoličem. Ta je v izjavi za STA dejal, da ob vnovičnem odločanju o zakonu računa na razum poslancev, saj je malo delo "zanesljiva pot v revščino".

Ceno tega zakona bodo po njegovem prepričanju plačali zlasti mladi in brezposelni, "na temu graditi konkurenčnost pa je napaka".

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik pa je na seji ponovno poudaril, da je treba predlog in očitke na račun zakona postaviti v kontekst sedanjega študentskega dela. Temeljni namen zakona je postaviti zakonski okvir začasnim in občasnim delom.

Po njegovem ni razloga, da bi delodajalci delovna razmerja pretvarjali v malo delo, saj z zakonom postavljajo omejitve. Zanika tudi, da bi to delo peljalo v revščino. Mali delavci imajo namreč po Svetlikovih besedah socialno varnost zagotovljeno že s svojim primarnim statusom, z zakonom se jim bo le povečala.

Semolič pa meni, da je veto nedvoumno sporočilo s strani DS, da je zakon slab in da tisto, kar potrebujemo v Sloveniji, ni malo delo, pač pa delo za nedoločen čas. Brezposelni in mladi, ki končajo delo, "potrebujejo socialno varnost, ki jo daje 'veliko delo' oz. delo za nedoločen čas. Tako jih ščiti zakon o delovnih razmerjih, ne pa napotnice", pravi Semolič.

Po njegovem mnenju je ponovno odločanje poslancev o zakonu stvar procedure. Ob tem je poudaril, da ima predsednik DZ Pavel Gantar sedaj več kot 10.000 podpisov za začetek postopka za razpis naknadnega zakonodajnega referenduma o malem delu, ki so jih predstavniki Študentske organizacije Slovenije (ŠOS) in Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) danes oddali v DZ.

V ZSSS po besedah prvega sindikalista stavijo na razum poslancev, "da bodo še enkrat razmislili, prisluhnili pripombam in opozorilom ter glasovali tako, kot od njih pričakujemo".

Predsednica ŠOS Katja Šoba je po izglasovanem vetu v izjavi za STA izrazila navdušenje. ŠOS bo po njenih besedah poslanskim skupinam ponovno predstavil, zakaj je zakon slab. Ob tem Šoba upa, da zakon o malem delu ob ponovnem odločanju v DZ ne bo potrjen.

Predlagatelj zakonov medtem upa, da bosta zakona ob vnovičnem glasovanju v DZ dobila zadostno podporo, je po izglasovanih vetih za STA dejala državna sekretarka na ministrstvu za delo Anja Kopač Mrak. Pri zakonu o malem delu po njenih besedah podpora vetu ni bila tako velika in zato tega ne jemljejo kot neuspeh.

Razprava državnih svetnikov je bila glede malega dela kratka. Svetnik Jože Mencinger je opozoril, da bo prišlo do prerazporeditve količine dela. "Nekdo bo dobil, nekdo izgubil," je dejal. Po njegovem prepričanju bo prišlo do izmenjave velikega dela z malim in bomo postopoma pristali med države, ki so manj uspešne glede brezposelnosti.

Obljube vlade za zagotovitev socialnih transferov so po Mencingerjevih ocenah nerealistične. Minister Svetlik je Mencingerju odgovoril, da je denar za štipendije že zagotovljen.

Svetnik Andrej Rus pa je bil kritičen do sedanjega študentskega dela, pri katerem gre po njegovem za popolnoma neregulirane, izkoriščevalske in neverjetne delovne razmere.

Nasprotniki malega dela so prepričani, da bo to povzročilo nepopravljive posledice na trgu dela in med drugim ogrozilo socialni status študentov. Prav zato so upali na uspeh veta, sedaj pa na ustrezne popravke zakona.

V MSi, podmladku NSi, so pozdravili odločitev državnega sveta, ki je po njihovem prepričanju uvidel posledice, ki jih prinaša malo delo. Napovedujejo aktivno vključitev v referendumsko kampanjo. V podmladku SDS, SDM pa pričakujejo, da bodo tudi poslanci zavrnili zakon in da se bodo začeli ponovni pogovori, kjer se bo upoštevalo tudi predloge mladih. V Stranki mladih - zeleni Evrope pa so izrazili upanje, da je ta odločitev "dovolj močno opozorilo poslancem, da bodo odgovorno pretehtali negativne posledice sprejetja takega zakona".

Državni svetniki so izglasovali tudi veto na zakon o izenačevanju možnosti invalidov. Predlog je vložila skupina državnih svetnikov na čelu z Borisom Šuštaršičem. Ta je v izjavi za STA po izglasovanem vetu napovedal, da si bodo prizadevali za vnovično vložitev zakona, vendar brez tistih rešitev, ki jim nasprotujejo.

Vlagatelji veta na zakon o izenačevanju možnosti invalidov so poudarili, da je sprejeti zakon drugačen od prvotnega predloga zakona, usklajenega z invalidskimi organizacijami. Opozorili so, da je bila med drugim črtana zakonska opredelitev, da je tudi odklonitev primerne oz. razumne prilagoditve že diskriminacija.

Kopač Mrakova pa je dejala, da jo veto na zakon o izenačevanju možnosti invalidov žalosti. Po njenih besedah pri vetu na ta zakon ne gre toliko za same pravice, za katere se vsi strinjajo, da so dobro urejene. Bolj se izpostavlja, "kako bodo invalidi predstavljeni v telesih, kot sta svet za tehnične pripomočke in svet za invalide".