c S

Poslanci sprejeli novelo zakona o trgu finančnih instrumentov

27.10.2010 07:41 Ljubljana, 26. oktobra (STA) - Poslanci so danes s 65 glasovi za in šestimi glasovi proti podprli novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki v slovenski pravni red prenaša dve evropski direktivi.

Državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar je ob predstavitvi novele pretekli teden v DZ pojasnila, da vlada med drugim predlaga tudi spremembe pri imenovanju direktorja in članov sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev ter sprejemanju letnega obračuna in finančnega načrta agencije, da bodo ti postopki bolj primerljivi z drugimi nadzornimi organi. Po predlogu novele naj bi direktorja agencije in člane sveta agencije imenoval DZ na predlog vlade.

Kot je pojasnila Vraničarjeva, zakon opredeljuje povezane poravnalne sisteme, pravila poravnalnega sistema in udeležence poravnalnega sistema. Določa nepreklicnost nalogov za poravnavo in veljavnost nalogov v primeru insolventnosti, ureja obveznost zamenjave revizijske družbe, način imenovanja direktorja in članov sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev, način sprejemanja letnega obračuna in finančnega načrta agencije, poenostavlja postopek oddaje naročil za stranke, omogoča večjo preglednost glede izrečenih ukrepov nadzora in izboljšuje pravno varnost.