c S

Evropski parlament potrdil nova pravila o zamudah pri plačilih

20.10.2010 14:57 Strasbourg, 20. oktobra (STA) - Številna podjetja so še posebej v času gospodarske krize pogosto v finančnih težavah, ker njihovi dolžniki zamujajo s plačili računov. Evropski poslanci so zato danes v Strasbourgu potrdili strožja in jasnejša pravila o plačilnih rokih, s čimer naj bi okrepili solventnost ter pospešili inovacije in ustvarjanje delovnih mest.

Nova pravila, ki jih je danes potrdilo 612 poslancev, 12 jih je bilo proti, 21 pa vzdržanih, mora potrditi še Svet EU, prenovljena direktiva o boju proti zamudam pri plačilih v trgovinskih poslih pa bo v veljavo stopila 20 dni po objavi v uradnem listu EU. Države članice EU bodo nato imele dve leti časa, da nova pravila prenesejo v nacionalno zakonodajo.

Po novi zakonodaji bo rok za plačilo računov za blago ali storitve tako za javni kot za zasebni sektor 30 dni, z možnostjo podaljšanja do 60 dni, če se bosta obe strani s tem strinjali.

Za javni sektor so pravila strožja: vsako podaljšanje plačilnega roka bo moralo biti izrecno dogovorjeno in objektivno utemeljeno, rok pa nikoli ne bo smel preseči 60 dni. Javni ponudniki zdravstvenih storitev morajo račune poravnati v roku do 60 dni, saj gre tukaj za denar iz socialnih zavarovanj, kjer so postopki daljši.

Tisti, ki ne bodo spoštovali predvidenih plačilnih rokov, bodo morali plačati zamudne obresti. Te bodo izračunane na podlagi osnovne obrestne mere, ki se ji bo prištelo osem odstotnih točk. Stroški izterjave plačila pa bodo znašali 40 evrov.

Obdobje preverjanja, ali dobavljeni izdelki in storitve ustrezajo pogodbi, po novem ne bo smelo biti daljše od 30 dni. Kupci so namreč to obdobje zlorabljali za odlaganje plačila.

Evropski poslanci so o prenovljeni direktivi razpravljali v torek zvečer. Poročevalka o tej temi, nemška poslanka Barbara Weiler (S&D), je tedaj poudarila, da bodo nova pravila, s katerimi naj bi zaščitili predvsem majhna in srednje velika podjetja, utrla pot "novi plačilni kulturi". Dejala je še, da države članice s prenosom prenovljene direktive ne bi smele čakati dve leti, temveč bi to morale storiti čim prej.