c S

Evropski parlament sprejel finančna in kadrovska pravila za diplomatsko službo

20.10.2010 14:53 Strasbourg, 20. oktobra (STA) - Evropski parlament je danes v Strasbourgu sprejel dopolnila k finančni uredbi EU, kadrovske predpise in proračun za letošnje leto, kar je nujno za začetek dela Evropske službe za zunanje delovanje. Poslanci so z dopolnili dosegli večjo preglednost diplomatske službe in upoštevanje geografske ter spolne uravnoteženosti pri zaposlovanju.

Kadrovska pravila za diplomatsko službo, ki je predvidena z Lizbonsko pogodbo, je potrdilo 513 parlamentarcev, 51 jih je bilo proti, 98 pa vzdržanih. Omenjena pravila naj bi zagotovila, da bodo v novooblikovani službi najsposobnejši in najučinkovitejši uradniki iz vseh držav članic unije, ne predvidevajo pa kvot za vsako članico posebej.

Visoka zunanja predstavnica unije Catherine Ashton je bila prav zaradi geografske zastopanosti držav pri sestavi nove diplomatske službe v zadnjem času, tudi v torkovi razpravi v Strasbourgu, tarča ostrih kritik. V prvem krogu imenovanj v evropsko diplomatsko službo so namreč slabo zastopani diplomati iz novih držav članic; med njimi ni nikogar iz Slovenije.

Za zagotovitev uravnotežene zastopanosti spolov bo morala služba sprejeti primerne ukrepe za spodbujanje enakih možnosti za nezadostno zastopani spol v nekaterih funkcionalnih skupinah. Ashtonova bo morala do sredine leta 2013 predložiti poročilo o izvajanju uredbe s posebnim poudarkom na ustrezni zastopanosti obeh spolov in geografski uravnoteženosti.

Služba bo do 30. junija 2013 zaposlovala izključno uradnike iz generalnega sekretariata Sveta EU, Evropske komisije ali nacionalnih diplomatskih služb, po 1. juliju 2013 pa se bodo za zaposlitev lahko potegovali tudi uradniki iz drugih institucij unije. Ob zapolnitvi vseh mest v diplomatski službi bi morali uradniki EU predstavljati vsaj 60 odstotkov, uslužbenci iz diplomatskih služb držav članic pa vsaj tretjino zaposlenih.

Finančna pravila za diplomatsko službo, ki jih je danes prav tako potrdila večina evropskih poslancev, med drugim predvidevajo, da bo imela ta služba pri financiranju enak status kot druge institucije unije. To pomeni, da bo imela svoj razdelek v splošnem evropskem proračunu, Evropski parlament pa bo vsako leto odločal o razrešnici njene porabe. Za operativno izvajanje proračuna bo še naprej pristojna Evropska komisija.

Evropski parlament je danes potrdil tudi spremembe proračuna za letos. Služba za zunanje delovanje bo prinesla skupno sto novih delovnih mest, v proračunu pa bodo zagotovljena sredstva za še dodatnih 70 začasnih zaposlitev. Neto finančni učinek na proračun bo znašal 9,5 milijona evrov.