c S

Nova sodba proti Sloveniji na Evropskem sodišču za človekove pravice

19.10.2010 15:07 Strasbourg, 19. oktobra (STA) - Evropsko sodišče za človekove pravice je danes objavilo novo razsodbo proti Sloveniji. Gre za primer Ribič proti Sloveniji, v katerem so sodniki sodišča Sveta Evrope ugotovili kršitev 6. in 13. člena Evropske konvencije o zaščiti človekovih pravic in temeljnih svoboščin. Slovenija bo morala tožniku izplačati 3130 evrov.

Šesti člen konvencije določa pravico do poštenega sojenja v razumnem roku, 13. člen pa določa pravico do učinkovitega pravnega varstva na domačih sodiščih. Da gre za kršitev omenjenih členov, je sicer menilo pet od sedmih sodnikov, dva sta izdala ločeno mnenje.

V skladu z razsodbo bo morala Slovenija tožniku plačati 3130 evrov, od tega 2000 evrov za odškodnino in 1130 za sodne stroške, so danes sporočili z Evropskega sodišča za človekove pravice.

Tožnik je bil marca 1997 poškodovan v delovni nesreči, njegov delodajalec pa je zanj od zavarovalnice dobil zavarovalnino. 3. septembra 1998 je tožnik vložil civilno tožbo na okrožnem sodišču v Celju proti zavarovalnici in zahteval izplačilo odškodnine za poškodbe. Sodišče je na prvi stopnji deloma ugodilo tožniku, ki se je kasneje pritožil še na višje sodišče v Celju in na koncu na vrhovno sodišče, ki pa je zavrnilo.

Evropsko sodišče za človekove pravice je zaradi sodnih zaostankov proti Sloveniji prvič razsodilo oktobra 2005 v primeru Lukenda in državi naložilo plačilo odškodnine tožniku v višini 3200 evrov zaradi sodnih zaostankov in 965 evrov za sodne stroške. Takrat je tudi zapisalo, da so predolgi sodni postopki v Sloveniji velika težava. Slovenija je nato sprožila projekt Lukenda, katerega cilj je odprava sodnih zaostankov do konca letošnjega leta.