c S

Odbor za finance soglašal z zvišanjem upravnih taks

08.10.2010 07:35 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je danes podprl predlagano zvišanje upravnih taks, ki ga bo prinesla uveljavitev novele zakona o upravnih taksah. Za obravnavo na plenarni seji je pripravil tudi predlog novele zakona o davku na dodano vrednost (DDV), ki ukinja prehodno obdobje, v katerem za stanovanja velja nižja stopnja DDV.

Vlada z novelo zakona o upravnih taksah predlaga spremembe postopka v primeru neplačila upravnih taks ter njihovo zvišanje. Takse so nespremenjene že vse od leta 2002, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar in napovedala, da se bo zvišanje za skoraj 28 odstotkov opravilo postopoma v treh korakih do 1. januarja 2012. Predlog novele poleg tega določa tudi nove taksne oprostitve, nekatere takse pa določa na novo.

V SDS zvišanju upravnih taks nasprotujejo. To bi namreč še poslabšalo materialni položaj državljank in državljanov, še posebej v času krize, je posvaril Rado Likar (SDS). "Višje takse pomenijo manj denarja za trošenje prebivalstva, posledično pa manj denarja za gospodarstvo, kar vodi v spiralo revščine," je dejal. Po drugi strani je Matevž Frangež (SD) pojasnil, da gre za razmeroma nizke vrednosti teh storitev. Taksa za izdajo potnega lista z veljavnostjo enega leta se denimo zvišuje z današnjih 1,70 evra na 2,26 evra z letom 2012, je navedel.

Z noveliranjem zakona o DDV se bo v slovensko zakonodajo prenesla vrsta evropskih direktiv, je povedala Vraničarjeva. Hkrati se bo z letom 2011 izteklo prehodno obdobje, v katerem lahko Slovenija stanovanjske objekte za trg obdavčuje po nižji, 8,5-odstotni stopnji DDV.

Kot je pojasnila, je EU Sloveniji enkrat že podaljšala to prehodno obdobje, ker vnovično podaljšanje ni mogoče, pa se bo s 1. januarjem 2011 za stanovanjske objekte, ki niso del socialne politike, uvedla splošna, 20-odstotna stopnja DDV.

Vraničarjeva bistvenega vpliva na slovenski nepremičninski trg zaradi tega ne pričakuje. Kot je pojasnila, sodijo v sklop socialne politike vsa stanovanja z uporabno površino do 120 kvadratnih metrov ter vse enostanovanjske hiše z uporabno površino do 250 kvadratnih metrov. "Torej 95 odstotkov vseh stanovanjskih objektov v Sloveniji ostane v okviru nižje stopnje DDV," je ugotovila.

Vlada poleg tega z novelo zakona o DDV predlaga še nekatere druge spremembe, med drugim pri obdavčitvi zemeljskega plina in električne energije, univerzalnih poštnih storitev ter vstopnic za kulturne, umetnostne, športne, znanstvene, izobraževalne, zabavne ali podobne prireditve.

Zaradi prenosa dveh evropskih direktiv v slovenski pravni red so potrebne tudi spremembe zakona o trgu finančnih instrumentov. Vlada ob tem predlaga spremembe pri imenovanju direktorja in članov sveta Agencije za trg vrednostnih papirjev ter sprejemanju letnega obračuna in finančnega načrta agencije, da bodo ti postopki bolj primerljivi z drugimi nadzornimi organi.

Člani odbora so se seznanili še s poročilom o izvrševanju javnih pooblastil, danih SID banki v letu 2009. Kot je povedal predsednik uprave Sibil Svilan, so lani povečali kreditiranje gospodarstva za 50 odstotkov.

"Kreditni krč bi bil brez vloge SID banke mnogo težji," je ugotovil in dodal, da še posebno pozornost posvečajo majhnim in srednje velikim podjetjem. "Celotno krizno delovanje je v času od začetka krize z vsemi kreditnimi linijami, ki jih je SID banka namenila gospodarstvu, preseglo 2,3 milijarde evrov," je povedal. Ta sredstva je dobilo več kot 1800 slovenskih podjetij.