c S

Ernest Petrič bo novi predsednik ustavnega sodišča

08.10.2010 07:36 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Sodnice in sodniki ustavnega sodišča so na današnji seji s tajnim glasovanjem za novega predsednika ustavnega sodišča izvolili ustavnega sodnika Ernesta Petriča. Funkcijo bo nastopil 11. novembra, ko se bo iztekel mandat sedanjemu predsedniku Jožetu Tratniku, so danes sporočili z ustavnega sodišča.

Tratniku sicer poteče triletni predsedniški mandat z 10. novembrom.

Predsednika že po ustavni določbi volijo sodnice in sodniki ustavnega sodišča izmed sebe za dobo treh let. Po določbi 6. člena poslovnika ustavnega sodišča se volitve predsednika opravijo na upravni seji najkasneje 30 dni pred iztekom mandata prejšnjemu predsedniku. Volitve se opravijo s tajnim glasovanjem.

Državni zbor je Petriča izvolil za ustavnega sodnika 27. marca 2008. Prisegel pa je 25. aprila 2008, ko je tudi nastopil funkcijo.

Petrič spada med ugledne predstavnike slovenske diplomacije. Bil je član in predsednik Komisije Združenih narodov za mednarodno pravo, slovenski veleposlanik v ZDA in v Avstriji, jugoslovanski veleposlanik v Indiji, pa tudi stalni predstavnik Slovenije v Svetu guvernerjev Mednarodne agencije za jedrsko energijo (IAEA) in to v času, ko je Svetu predsedovala Slovenija (2006-2007).

V odzivu na izvolitev je Petrič za STA poudaril, da se zaveda, da je mesto predsednika ustavnega sodišča samo mesto "prvega med enakimi". "Mi o vsem odločamo kolektivno - devet neodvisnih sodnikov ustavnega sodišča," je pojasnil.

Napovedal je, da bo pri svojem bodočem delu vseskozi imel pred očmi maksimo, da je ustavno sodišče najvišji organ varstva zakonitosti in ustavnosti v državi in hkrati glavni čuvar človekovih pravic ter da je sodna veja oblasti enakovredna tretja veja oblasti. To dvoje - vrhovnost ustavnega sodišča ter neodvisnost in enakopravnost sodne oblasti - bosta glavni vodili mojega delovanja," je poudaril Petrič.

Prihodnji predsednik ustavnega sodišča se je ob tem zahvalil ostalim osmim ustavnim sodnikom, saj so mu z izvolitvijo po njegovih besedah izkazali veliko zaupanje. Še posebej je s tem zaupanjem počaščen, ker se je v pravne sfere po dolgi odsotnosti vrnil pred dvema letoma. "Njihovo zaupanje mi dokazuje, da sem takrat sprejel pravo določitev," je dejal.

Ob tem pa je še pojasnil, da bo posle predsednika ustavnega sodišča prevzel šele 11. novembra in da je do takrat predsednik še vedno Jože Tratnik, ki svoje delo po Petričevem mnenju opravlja uspešno. Do takrat zato drugih izjav v zvezi s tem za medije ne bo več dajal, je za STA še povedal Petrič.