c S

Ustavno sodišče danes znova o arbitražnem sporazumu

07.10.2010 07:55 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Ustavno sodišče bo danes na zahtevo skupine opozicijskih poslancev znova razpravljalo o arbitražnem sporazumu o meji med Slovenijo in Hrvaško. Ustavno sodišče je sicer že marca razsodilo, da sporazum ni v nasprotju z ustavo, ker ne določa poteka meje med državama, temveč vzpostavlja mehanizem za mirno rešitev spora o meji.

Zahtevo po ustavni presoji arbitražnega sporazuma je v začetku avgusta vložila skupina 37 poslancev iz SDS, SNS in SLS. Po njihovem mnenju je namreč zakon o ratifikaciji sporazuma neustaven, saj bi razsodba arbitražnega sodišča lahko odstopila od mejne črte med Slovenijo in Hrvaško, kakor je določena v temeljni ustavni listini in bi bila torej rešitev, do katere bi pripeljal arbitražni sporazum, protiustavna. Sodišče bi zato moralo naložiti državnemu zboru, naj ustavo spremeni že vnaprej.

Predlagatelji so zahtevali tudi začasno zadržanje izvajanja sporazuma, a je sodišče to 3. septembra že zavrnilo. Zdaj bo ustavno sodišče že razsojalo o ustavnosti zakona o ratifikaciji sporazuma, a glede na to, da je marca že razsodilo, da sporazum ni v nasprotju z ustavo, ker predstavlja le mehanizem za določitev meje, je malo verjetno, da bo sedaj odločilo drugače. K tej odločitvi sta sodišče pozvala tudi vlada in odbor državnega zbora za zunanjo politiko.

Sporazum sta sicer obe državi že ratificirali, še vedno pa ni prišlo do izmenjave diplomatskih not, s čimer bi arbitražni sporazum postal tudi mednarodno-pravno zavezujoč za obe državi.