c S

Ustavno sodišče danes o Ankaranu

07.10.2010 07:43 Ljubljana, 07. oktobra (STA) - Ustavno sodišče bo na današnji seji predvidoma odločalo o ustavnosti zakona o ustanovitvi občin ter določitvi njihovih območij. Pobudo za presojo ustavnosti so vložili pobudniki ustanovitve občin Ankaran in Mirna, potem ko DZ ni sprejel zakonov, s katerimi bi ustanovili omenjeni občini.

Krajevni skupnosti Ankaran in Mirna ter drugi so pobudo za presojo ustavnosti vložili po tem, ko je DZ po izglasovanem vetu državnega sveta zavrnil zakon, s katerim bi ustanovili novi občini. Pozneje so vložili dva ločena zakona. Predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran prav tako ni bil sprejet, predlog zakona za ustanovitev občine Mirna pa je še v zakonodajnem postopku.

Vlagatelji so ustavnemu sodišču tudi predlagali zadržanje izvajanja volitev v občinah Koper in Trebnje, dokler se dokončno ne opredeli, ali so bili postopki v zvezi z ustanavljanjem občin Ankaran in Mirna korektno izpeljani. Ustavno sodišče je pobudnikom pritrdilo in tako v začetku septembra zadržalo izvedbo lokalnih volitev v Kopru in Trebnjem.

Kot je znano, je državni zbor odločil, da območji izpolnjujeta zakonske pogoje za ustanovitev občine in na tej podlagi razpisal referendum za ugotovitev volje prebivalcev na teh območjih. Na obeh referendumih so prebivalci podprli ustanovitev nove občine. Na tej podlagi je vlada vložila predlog zakonske novele, s katero bi ustanovili obe občini, vendar tak zakon nato ni bil sprejet. Prav tako ni bil sprejet pozneje vložen predlog zakona za ustanovitev občine Ankaran, medtem ko je predlog zakona za ustanovitev občine Mirna še v zakonodajnem postopku.

Nesprejem teh predlogov zakona naj bi po mnenju pobudnikov med drugim pomenil kršitev načela enakopravnosti prebivalcev na teh območjih, kršitev poštenega postopka obravnave njihovih predlogov ter onemogočanje pravice do sodnega varstva in do pravnega sredstva.