c S

S strožjimi sankcijami in boljšim nadzorom nad delo na črno

06.10.2010 15:09 Ljubljana, 06. oktobra (STA) - Predlog novele zakona o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno, ki je od danes v javni obravnavi, med drugim uvaja nove sankcije za delodajalce in posameznike ter viša globe, nadzornim organom, med katerimi bo po novem tudi carinska uprava, pa širi pristojnosti.

"Zakon se ukvarja predvsem s tem, kako odvračati delodajalce in delojemalce od tega, da bi na tak način delali. Zato je veliko prostora namenjenega sankcijam kršiteljev in v tej smeri se zakon tudi spreminja," je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik.

Vprašanje dela in zaposlovanja na črno pa sega tudi na druga področja, zato je vlada imenovala medresorsko delovno skupino, ki bo proučila tudi druge možnosti omejevanja dela in zaposlovanja na črno, je povedal minister, ki pričakuje, da se bodo ustrezno odzvala tudi druga ministrstva.

"Menimo, da smo naredili pomemben korak pri omejevanju tega pojava, ne domišljamo pa si, da lahko sami opravimo to delo - da bi tudi drug resorji pristopili k tem aktivnostim," je dejal.

Predlog, ki je objavljen na spletni strani ministrstva in bo v javni obravnavi do 6. novembra, uvaja sankcijo za delodajalce, ki na črno zaposlujejo brezposelno ali neaktivno osebo, in sicer bodo morali v treh dneh po ugotovitvi kršitve tem osebam izročiti pogodbo za nedoločen čas ter poravnati vse obveznosti iz naslova delovnega razmerja za tri mesece pred ugotovljeno kršitvijo.

Predlog natančneje določa pristojnosti nadzornih organov in postopek nadzora ter širil pristojnosti, tako da bodo vsi nadzorni organi lahko izdajali odločbe o prepovedi dejavnosti na področju, za katerega so pristojni.

Poleg tega bo Carinska uprava RS v celoti prevzela področje nadzora nad zaposlovanjem dela na črno za posameznike.

Predlog dopolnjuje sankcijo, da lahko inšpektor odvzame predmet, s katerim je bilo opravljeno delo na črno, in sicer tako da bo (skladno z zakonom o prekrških) mogoče odvzeti premoženjsko korist, pridobljeno z delom na črno.

Predlagane so višje globe, ki za pravno osebo znašajo do 15.000 evrov, za samostojnega podjetnika do 12.000 evrov, za posameznika pa do 2000 evrov. Sankcija za posameznika, ki je zaposlen na črno, bo po predlogu 1000 evrov, za študenta, ki dela brez napotnice, pa 500 evrov. Posameznik, ki bo prijavil delodajalca, ki ga je zaposlil na črno, bo oproščen sankcij.

Za ponavljajoče kršitve in hude kršitve je predvideno plačilo dvakratnika predpisane globe.

Predlog poleg tega omejuje sosedsko pomoč, ki bo prepovedana v primerih, kadar je delo vezano na dejavnost pravne osebe ali samozaposlene osebe ter v primerih opravljanja dela na nepremičninah in premičninah, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti. Delo v lastni režiji bo omejeno na nepremičnine v lasti ali najemu.

Osebno dopolnilno delo bo omejeno z letnim dohodkom do 6000 evrov (znesek se bo enako kot pri malem delu usklajeval z dvigom minimalne plače), ne bodo pa ga smeli opravljati pri pravnih osebah in samostojnih podjetnikih. Posameznik, ki bo opravljal to delo, se bo po novem lahko obvezno zavaroval za primer poškodbe pri delu in poklicne bolezni.

Kratkotrajno delo bo omejeno na 40 ur mesečno za delodajalca (doslej 40 ur za vsako posamezno osebo na kratkotrajnem delu). Delodajalec, ki bo izvajal kratkotrajno delo, bo moral imeti vsaj enega zaposlenega za polni delovni čas. To delo bo lahko opravljal tudi zunajzakonski partner, partner registrirane istospolne skupnosti ter starši in otroci partnerja pod pogojem, da živijo na istem naslovu.

Zakon bo po Svetlikovih besedah začel veljati tri mesece po sprejemu, tako da se bodo lahko posamezniki vnaprej dobro seznanili z novostmi.