c S

Sodniki bodo zamrznitev plač izpodbijali na ustavnem sodišču

29.09.2010 13:21 Ljubljana, 29. septembra (STA) - Sodniki bodo interventni zakon, s katerim vlada med drugim napoveduje zamrznitev plač funkcionarjev, izpodbijali na ustavnem sodišču. Z zakonom se bo predvidoma zamrznilo tudi usklajevanje sodniških plač, kar pa "le še poglablja in podaljšuje neustavno stanje", je za STA povedala predsednica Slovenskega sodniškega društva Janja Roblek.

Po besedah Roblekove sodniki ne živijo "izven življenja, vendar gre pri sodnikih za izvršitev celo dveh odločb ustavnega sodišča in ne le za uskladitev plač".

Vlada je namreč v torek predstavila interventni zakon, s katerim DZ predlaga zamrznitev plač javnih uslužbencev, zamrznitev pokojnin in socialnih transferjev. Med drugim predvideva tudi zamrznitev plač funkcionarjev. Tako namesto uskladitve sodnike decembra verjetno čaka zamrznitev plač.

Vendar ob tem Roblekova pojasnjuje, da predloga zakona v sodniškem društvu niso prejeli in njegovo vsebino pozna le iz medijev. Prav zato po njenih besedah težko vnaprej ocenjuje odločitve in nadaljnje postopke. Če zakona sodniki ne poznajo, namreč zelo težko govorijo "na pamet", kaj bodo naredili, dodaja predsednica sodniškega društva.

Roblekova pa predvideva, da bo DZ pač takšen interventni zakon sprejel. Tedaj se bodo sodniki z njim podali na ustavno sodišče in ga - vsaj v delu sodniških plač - izpodbijali.

Tudi predsednik Društva državnih tožilcev Primož Suknaič z vsebino interventnega zakona ni seznanjen, je pa presenečen nad odločitvijo vlade. Ta jim namreč na zadnjih sestankih take možnosti, kot naj bi jo predlagala v interventnem zakonu, sploh ni predstavila ali ponudila, je Suknaič dejal za STA. V ponedeljek so se namreč po njegovih besedah predstavniki funkcionarjev vseh vej oblasti sestali z vladnimi predstavniki, vendar z vlado niso dosegli soglasja.

Vlada jim je ponudila dve možnosti; popolno zamrznitev plač in tudi napredovanj oz. uskladitev plač z odločbo ustavnega sodišča in zatem interventni zakon, s katerim bi se funkcionarjem zmanjšale plače. Tudi ti dve ponudbi sta bili za funkcionarje v sodni veji oblasti nesprejemljivi. Vladnim predstavnikom so pojasnili, da zanje pride v poštev le uskladitev plač, je še pojasnil Suknaič.

Ko bodo v društvu gradivo zakona dobili, bodo odločali o nadaljnjih korakih.