c S

DZ sprejel zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena

29.09.2010 07:55 Ljubljana, 28. septembra (STA) - DZ je danes soglasno podprl zakon o umeščanju prostorskih ureditev državnega pomena v prostor. Glavnino zakona predstavlja postopek priprave državnih prostorskih načrtov, po katerem se načrtuje navedene prostorske ureditve.

Zakon načrtuje prostorske ureditve s poudarkom na celostni sinhronizaciji tega postopka s postopki celovite presoje vplivov na okolje ter presoje vplivov na okolje po predpisih, ki urejajo varstvo okolja in ohranjanje narave, je poslancem v sredo pojasnil okoljski minister Roko Žarnić.

Zakon po njegovih besedah uvaja kar nekaj novosti. Ena je dovoljenje za umestitev teh objektov in omrežij v prostor kot instrument, namenjen črpanju evropskih sredstev, dodatno pa ureja tudi določena vprašanja glede začasnih ukrepov za zavarovanje prostora, urejanja mej in parcelacije zemljišč v območju državnih prostorskih načrtov ter pridobivanja nepremičnin in pravice na njih, ki so potrebne za izvedbo objektov in omrežij, načrtovanih z njimi.

Gre za področja, ki jih sicer urejajo drugi predpisi, vendar so bila prepoznana kot ključna za učinkovitejše sprejemanje in izvedbo državnih prostorskih načrtov in umeščanja z njimi načrtovanih objektov in omrežij v prostor, zato so se po Žarnićevih navedbah odločili, da v pripravi predlaganega zakona specialno uredijo nekatere rešitve področne zakonodaje.