c S

DZ poslal Dars in zemljiško knjigo v nadaljnjo obravnavo

29.09.2010 07:49 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Potem ko je opravil splošno razpravo, je DZ ocenil, da so predlogi zakonov o Družbi za avtoceste v RS (Dars) in o skoraj 300 milijonov evrov poroštva za Dars ter novel zakonov o sodnih taksah in o zemljiški knjigi primerni za nadaljnjo obravnavo. Na naslednjo sejo pa ni uvrstil predloga za noveliranje davčnega postopka.

Vlada z novim zakonom o Darsu predlaga pomembne spremembe obsega nalog, ki jih bo družba v bodoče izvajala v svojem imenu in za svoj račun. V celoti bo namreč prevzela financiranje gradnje in obnov avtocest ter hitrih cest. Gradnje se ne bo več financiralo z zadolževanjem na podlagi državnih poroštev, zato bo treba poiskati alternativne vire financiranja, zlasti ob upoštevanju javno-zasebnega partnerstva. Za posamezen avtocestni odsek bo podeljena koncesija bodisi Darsu bodisi drugemu koncesionarju, če bo koncesija razpisana, koncesionar pa bo skupaj s koncesijo pridobil tudi stavbno pravico.

Zakon o soglasju in poroštvu države za obveznosti Darsa v višini 297,8 milijona evrov bo omogočil pravočasno zagotovitev sredstev, ki bodo omogočila javne razpise za oddajo del na avtocestah ter za ostale investicije.

Za avtocestne odseke, pri katerih je prišlo do spremembe v finančni konstrukciji, se mora Dars do konca leta 2013 na novo zadolžiti za slabih 35 milijonov evrov, za ostale investicije, denimo elektronski cestninski sistem v prostem prometnem toku, pa za skoraj 263 milijonov evrov.

Z novelo zakona o zemljiški knjigi vlada predlaga uvedbo elektronskega poslovanja na to področje, s čimer se bodo lahko postopki vpisov v zemljiško knjigo pospešili. Zemljiškoknjižni predlog bo mogoče vložiti preko 93 notarjev in 1300 odvetnikov, ob čemer so navzoči na seji vlado spraševali, ali nemara ne gre za monopolizacijo vlaganja zemljiškoknjižnih predlogov.

Zemljiškoknjižni postopki bodo za stranke tudi bistveno cenejši, obljublja vlada, ki je v obravnavo v DZ poslala tudi predlog novele zakona o sodnih taksah. Z njo pa se ne znižujejo le takse v zemljiškoknjižnih zadevah temveč tudi v vseh stečajnih postopkih in postopkih prisilne poravnave. Prejemniki denarnih socialnih pomoči bodo plačila sodne takse oproščeni, po novem bo možen tudi odlog plačila, ponekod pa se bodo takse popolnoma odpravile.

Na ministrstvu za pravosodje ugotavljajo, da danes predstavljeni noveli zakona o sodnih taksah in o zemljiški knjigi uživata zaupanje poslancev in sta primerni za nadaljnjo obravnavo v DZ. "V razpravi, pri predstavitvi mnenj poslanskih skupin, so sicer nekatere poslanske skupine izrazile pomisleke, na katere je glede na rezultate glasovanja predstavnik ministrstva, državni sekretar Boštjan Škrlec, uspešno odgovoril," so sporočili z ministrstva.

Da ni primeren za nadaljnjo obravnavo, pa je DZ ocenil glede predloga novele zakona o davčnem postopku, ki so ga pripravili v poslanski skupini SDS. Z njo naj bi poenotili plačevanje prispevkov in davkov ter tako zmanjšali administrativna bremena za gospodarstvo.