c S

Prostovoljnim reševalcem odslej povračilo izpada dohodka

29.09.2010 07:38 Ljubljana, 28. septembra (STA) - Državni zbor je z 71 glasovi za in nobenim proti sprejel novelo zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki prostovoljnim reševalcem prinaša povračilo izpada dohodka. Poslanci so z 48 glasovi za in nobenim proti potrdili tudi novelo zakona o Rdečem križu Slovenije.

Novost noveliranega zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami je povračilo izpada dohodka prostovoljnim reševalcem zaradi odhoda na reševalno akcijo med delovnim časom. Tudi delodajalcem bo zakon po novem priznal dodatne pravice, saj bodo lahko uveljavljali povračilo nadomestila plače z vsemi prispevki in davki, ki so ga izplačali svojim zaposlenim v času njihove odsotnosti zaradi udeležbe v reševalnih akcijah.

Delodajalec bo imel tudi pravico povračila izpada dohodka zaradi odhoda zaposlenega na akcijo, in sicer v višini 20 odstotkov nadomestila plače, ki ga je delodajalec izplačal zaposlenemu. Refundacija bo bremenila državni organ oz. organ lokalne skupnosti, ki je reševalca poklical k opravljanju nalog.

Če se bo prostovoljec poškodoval med akcijo, bo stroške zdravljenja in nadomestila zaradi bolniške odsotnosti prav tako kril tisti, ki ga je poklical k opravljanju nalog zaščite in reševanja. Obenem zakon določa nevladne organizacije, ki delujejo v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami ter opravljajo humanitarno dejavnost.

Z novelo zakona o Rdečem križu Slovenije (RKS) ustrezneje ureja načrtovanje, izvajanje in financiranje nalog območnih organizacij RKS, zlasti pri varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami ter zdravstvenem, socialnem in humanitarnem področju s strani lokalnih skupnosti oziroma občin.

Lokalne skupnosti bodo tako sofinancirale programe in dejavnosti RKS na podlagi letnih programov in v skladu z načeli porabe javnih sredstev. Predloge programov območnih združenj, ki naj bi jih sofinancirale občine, pa se pripravijo v sodelovanju s pristojnimi občinskimi organi ob upoštevanju posebnih potreb v občinah.