c S

Poslanci o zakonu o urejanju trga dela v torek

23.09.2010 07:55 Ljubljana, 22. septembra (STA) - Poslanci so danes opravili drugo obravnavo zakona o urejanju trga dela, o zakonu pa bodo glasovali 28. septembra. Zakon, ki bo nadomestil zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti, bo med drugim razširil krog upravičencev do nadomestila za brezposelnost.

Kot je v razpravi pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve Anja Kopač Mrak, je cilj zakona o urejanju trga dela nadaljevanje uveljavljanja koncepta prožne varnosti na trgu dela. Ta cilj bo po njenih besedah dosežen v povezavi s spremembami sistemskih zakonov, ki urejajo delovna razmerja in sistem socialne varnosti.

Novi zakon o urejanju trga dela bo razširil krog upravičencev do nadomestila za brezposelnost, in sicer bo do nje upravičen posameznik, ki je bil v delovnem razmerju vsaj devet mesecev v zadnjih 24 mesecih (sedaj vsaj 12 mesecev v zadnjih 18 mesecih).

Zakon zvišuje tudi višino nadomestila za prve tri mesece, in sicer s 70 na 80 odstotkov osnove. Osnova za odmero nadomestila bo povprečna plača posameznika v osmih mesecih (sedaj v 12 mesecih). Minimalno nadomestilo bo znašalo 273 evrov neto.

Z zakonom se bo po besedah Kopač Mrakove povečal tudi finančni in strokovni nadzor nad institucijami na trgu dela. Ključen poudarek je na sistematičnem pristopu k poročanju, spremljanju in evalvaciji ukrepov, s čimer bo omogočena bolj učinkovita in gospodarna poraba javnih sredstev.

"Zakon prinaša večjo varnost v primeru izgube zaposlitve in hitrejšo pot do prve oziroma ponovne zaposlitve ob učinkovitem izvajanju ukrepov na trgu dela," je poudarila Kopač Mrakova.