c S

DZ končal drugo obravnavo predloga zakona o malem delu

23.09.2010 07:53 Ljubljana, 22. septembra (STA) - DZ je končal drugo obravnavo predloga zakona o malem delu. Poslanci so med drugim zavrnili dopolnilo poslancev SLS, s katerim so predlagali višje število ur malega dela pri posameznem delodajalcu. Medtem so na predlog poslanskih skupin koalicije odpravili omejitev, da se večjim podjetjem lahko višja kvota ur odobri največ za tri mesece v letu.

Odločitev glede števila dovoljenih ur in obdobja veljavnosti višje mesečne kvote ur bo sprejelo ministrstvo za delo, in sicer na podlagi obrazloženih potreb v vlogi delodajalca in po predhodnem posvetovanju s socialnimi partnerji.

Poslanci so sprejeli še dopolnilo poslanskih skupin koalicije k 32. členu, ki določa, kdo sestavlja komisijo za pripravo javnega razpisa za delitev koncesijskih sredstev od malega dela. Koalicija je želela sestavo komisije uravnotežiti. V tej tudi sedaj ni predstavnika Študentske organizacije Slovenije, dopolnilo pa določa, da je v komisiji en predstavnik Študentske organizacije Univerze.

Do tega je bil zelo kritičen poslanec Zares Vito Rožej. Po njegovih ocenah ta dikcija ni zakonita, zato je glasoval proti dopolnilu. Prav tako ni podprl dopolnila koalicije k 41. členu, s katerim je iz komisije za spremljanje izvajanja malega dela izločila predstavnika študentov. Gre za neupravičeno demonizacijo, je dejal Rožej.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Ivan Svetlik je predlagal, da tretjo obravnavo zakona opravijo na tej seji, vendar so poslanci predlog zavrnili, proti jih je bila več kot tretjina. Tretjo obravnavo zakona bodo tako poslanci opravili na prihodnji seji DZ.

O malem delu so sicer danes razpravljali nekaj ur in glede podpore ostali razdeljeni. Tako koalicijski kot opozicijski poslanci so opozorili na nevarnosti, ki jih utegne prinesti malo delo, različno so napovedali tudi podporo. Večina poslancev koalicije je sicer spomnila, da bo anomalije moč popraviti, opozicija opozarja, da je zakon brez soglasja socialnih partnerjev.

Številne kritike so letele zlasti na omejitve števila ur malega dela ter na nadzor in morebitne zlorabe. Do zakona so posebej kritični v SDS, različno ga ocenjujejo v SD. Najbolj sta bila kritična Andrej Magajna (SD) in Vito Rožej, več podpore je v SLS, SNS in DeSUS.