c S

Türk objavil razpis za novega namestnika predsednika protikorupcijske komisije

20.09.2010 07:24 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Predsednik države Danilo Türk je v uradnem listu objavil javni poziv za zbiranje kandidatur za namestnika predsednika Komisije za preprečevanje korupcije. Razpis je potreben, ker je 10. septembra zaradi nezadovoljstva z domnevno preveliko politično izpostavljenostjo predsednika in drugega namestnika predsednika komisije odstopil Jože Končan.

Razpis zahteva, da je namestnik predsednika komisije državljan Slovenije, imeti mora najmanj izobrazbo, pridobljeno po študijskih programih druge stopnje oziroma njej primerljivo izobrazbo, najmanj 10 let delovnih izkušenj pri opravljanju nalog, za katere je zahtevana druga stopnja izobrazbe, in ne sme biti pravnomočno obsojen na kazen zapora.

Prav tako mora biti oseba, "za katero je na podlagi dosedanjega dela, ravnanja ali vedenja možno utemeljeno sklepati, da bo funkcijo v komisiji opravljal zakonito in v skladu s pravili stroke".

Z mesta namestnika predsednika komisije je 10. septembra odstopil Jože Končan. V odstopni izjavi je zapisal, da odstopa, ker sta predsednik komisije Goran Klemenčič in njegov namestnik Rok Praprotnik "v očeh javnosti politično zelo profilirana", zato si ne želi očitkov komisiji o naklonjenosti eni politični opciji.