c S

Türk za ustavno sodnico predlaga Etelko Korpič Horvat

17.09.2010 14:42 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Predsednik republike Danilo Türk je državnemu zboru v imenovanje kot kandidatko za ustavno sodnico predlagal docentko za delovno pravo na mariborski pravni fakulteti Etelko Korpič Horvat, so sporočili iz urada predsednika republike.

Türk je svojo odločitev sporočil po ponedeljkovem posvetu s predstavniki poslanskih skupin z izjemo SDS, kjer se na povabilo niso odzvali. Neuradno se je Korpič Horvatova kot predsednikov izbor omenjala že v ponedeljek. Na njeno mesto sta se poleg Korpič Horvatove prijavila še višji sodnik na upravnem sodišču Damjan Gantar in diplomirani pravnik ter doktor tehničnih znanosti Jure Marn.

Predsednik republike Danilo Türk je utemeljitvi zapisal, da je na podlagi predstavljenih izkušenj in strokovnosti Etelka Korpič Horvat primerna kandidatka za ustavno sodnico. Kandidatka ima po predsednikovih besedah vsa potrebna znanja, izkušnje in osebnostne lastnosti. Z njimi bo lahko pomembno prispevala k nadaljnjemu ugledu ustavnega sodišča in odločitve sprejemala v skladu u ustavo, še meni predsednik republike.

S ponedeljkom je bila s funkcije ustavne sodnice zaradi zdravstvenih razlogov na lasten predlog predčasno razrešena Marija Krisper Kramberger.

Kot je zapisano na spletni strani mariborske pravne fakultete, se je Korpič Horvatova rodila 5. oktobra 1948 v Čepincih na Goričkem v Prekmurju. Osnovno šolo in gimnazijo je končala v Murski Soboti, diplomirala pa je leta 1971 na Pravni fakulteti v Ljubljani.

Na tej fakulteti je končala tudi magistrski študij in leta 1991 uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom Vpliv zaposlovanja doma in v tujini na deagrarizacijo pomurske regije. Delo je tudi publicirala.

Z delom je začela v ABC Pomurki leta 1971, kjer je opravljala dela od pripravništva do poslovodne funkcije, kot članica kolegijskega poslovodnega organa ABC Pomurka. Dela direktorice SDK, podružnice Murska Sobota je opravljala dva mandata, torej osem let. Nato je še devet let, do februarja 2004 opravljala funkcijo članice računskega sodišča.

Delovno pravo na na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru predava od leta 1994. Na isti fakulteti je tudi nosilka in predavateljica predmetov proračunsko pravo in državna revizija magistrskega študija za področje davčnega prava in magistrskega študija na področju delovnega prava, kjer predava pravice, obveznosti in odgovornosti delavcev (individualno delovno pravo) in je tudi nosilka tega predmeta.

Poleg tega je članica Sodnega sveta, predsednica komisije za razlago kolektivne pogodbe za javni sektor, predsednica komisije za razlago kolektivne pogodbe lesarstva in predsednica programskega sveta Fundacije dr. Vaneka Šiftarja, je zapisano na spletnih straneh fakultete.

Ustavno sodišče je sicer sestavljeno iz devetih sodnikov, ki jih na predlog predsednika republike izmed pravnih strokovnjakov za dobo devetih let izvoli državni zbor. Ustavni sodniki na to funkcijo ne morejo biti ponovno izvoljeni. Predsednika ustavnega sodišča izvolijo sodniki izmed sebe za dobo treh let.