c S

Na obisku v Sloveniji ameriške strokovnjakinje s področja pravosodja

02.09.2010 07:58 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Pravosodni minister Aleš Zalar je danes gostil tri ameriške strokovnjakinje s področja pravosodja, tema pogovora je bila prenos dobrih praks iz Amerike v Slovenijo. Gostje so se sestale še s sodniki, direktorji sodišč in uradniki ministrstva, s katerimi so analizirali dobre prakse ameriškega pravnega sistema, sporočajo s pravosodnega ministrstva.

Na štiridnevnem delovnem obisku v Sloveniji so predsednica Zveznega okrožnega sodišča za srednje okrožje Floride Anne Callaghan Conway, direktorica Zveznega sodišča v Orleandu za srednje okrožje na Floridi Sheryl Unruh Loesch in vodja oddelka administrativnega urada za ameriško zvezno sodišče Margaret Ann Irving.

Kot so zapisali na ministrstvu, je Zalar v pogovoru z njimi poudaril, da zaradi procesov globalizacije vse bolj izginjajo razlike med različnimi pravnimi sistemi, zaradi česar je ameriška izkušnja na področju učinkovitega delovanja pravosodja zanimiva in se lahko dobre prakse prenesejo tudi v delovanje našega sistema.

Delovni sestanek s sodniki in uradniki je bil namenjen analizi dobrih praks ameriškega pravnega sistema, saj imajo v ZDA natančno izdelana pravila glede določanja števila sodnikov in merjenja njihove obremenjenosti. Slovensko delegacijo je med drugim zanimalo, kako v praksi poteka določanje število sodnikov in sodnega osebja v ZDA ter po kakšnih metodah potekajo izračuni obremenitve zaposlenih. Prav tako so gostje spraševali tudi, kako v praksi primerjajo produktivnost sodišč, kako določajo ustreznost razporeditve dela med sodnike in sodno osebje ter kdo v njihovem sistemu odloča o številu sodnikov in sodnem osebju.

Gostje se bodo danes srečale tudi s predavatelji Centra za izobraževanje v pravosodju, s katerimi bodo govorile o izobraževalnih programih glede učinkovitega vodenja in upravljanja sodišč za predsednike in direktorje sodišč, ki jih pripravlja ministrstvo za pravosodje.

V četrtek pa se bodo sestale s podpredsednikom in člani sodnega sveta ter začasno predsednico Okrožnega sodišča v Ljubljani Martino Erzin in njenimi sodelavci, so še sporočili z ministrstva.