c S

Komisija DZ že drugič o noveli zakona o odnosih s Slovenci zunaj njenih meja

01.09.2010 12:41 Ljubljana, 01. septembra (STA) - Komisija za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes v drugo razpravljala o noveli zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja, potem ko jo je pristojni odbor DZ zavrnil. Člani komisije iz vrst SDS so predlagali dva amandmaja k noveli zakona; eden je bil sprejet, drugi pa zavrnjen. Člani komisije so govorili tudi o Reziji.

Kot je za STA povedal predsednik komisije Miro Petek, se je najbolj vroča razprava na današnjem zasedanju komisije razvila v zvezi s predlogom amandmaja SDS k 14. členu novele zakona. Novela namreč predvideva črtanje omemb rimokatoliških misij Slovenije v svetu iz zakona in namesto njih govori o nepridobitnih osebah zasebnega prava.

Kot je pojasnil Petek, je SDS ta amandma vložila že tudi lani ob prvi obravnavi omenjene novele zakona, saj so v stranki prepričani, da morajo ostati rimokatoliške misije v zakonu še naprej izrecno navedene. Kljub temu je bil ta amandma danes zavrnjen.

Je pa bil danes sprejet amandma SDS, ki govori o tem, kdo v državi je zadolžen za pomoč pri morebitni repatriaciji Slovencev iz tujine, kar doslej ni bilo izrecno navedeno. Z amandmajem so razširili nabor za to pomoč zadolženih ministrstev, med drugim so vključili notranje ministrstvo, ministrstvo za visoko šolstvo in ministrstvo za gospodarstvo, je povedal Petek.

Kot je sicer še pojasnil Petek, se je komisija z novelo zakona o odnosih Slovenije s Slovenci zunaj njenih meja danes ukvarjala že drugič, potem ko je ta padla na odboru DZ za notranjo politiko, ki ima "zadnjo besedo". Novela je sicer po njegovih besedah ostala "praktično identična" kot pred letom dni. Po današnji obravnavi bo sedaj prihodnji teden znova romala na odbor za notranjo politiko.

Člani komisije so sicer danes spregovorili tudi o dogajanju v italijanski Reziji oziroma o nedavni zahtevi tamkajšnjega občinskega sveta, da se Rezijo izbriše s seznama občin, v katerih velja zaščitni zakon za Slovence v Italiji. Po besedah Petka so sprejeli sklep, da bo komisija na to temo sprejela izjavo za javnost, ki pa jo še usklajujejo. Mnenja so namreč precej različna, poleg tega pa želijo dobro premisliti, da ne bi z izjavo slučajno komu škodovali.

Je pa Petek povedal, da v komisiji "z veliko zaskrbljenostjo" spremljajo dogajanje v Reziji in že pripravljajo skorajšnji obisk delegacije, v okviru katerega se bodo srečali s predstavniki tam živečih Slovencev in, tako upajo, tudi z rezijanskim županom.