c S

Del Pontejeva zavrača očitke o zastraševanju prič

31.08.2010 15:05 Ženeva, 31. avgusta (STA) - Bivša glavna haaška tožilka Carla Del Ponte je obtožbe o domnevnem zastraševanju nekaterih prič na sojenju Vojislavu Šešlju v ponedeljek zavrnila kot "absurdne". Kot je zatrdila v pogovoru za švicarsko televizijo v francoskem jeziku Swissinfo, proti njej osebno ne poteka nobena preiskava.

"Proti meni ne poteka preiskava. So pa predmet predhodne preiskave moji preiskovalci. Če je na tem kaj resnice, bo sledila uradna preiskava," je glede obtožb, da naj bi ona ter njej podrejena tožilca Hildegard Uertz-Retzlaff in Daniel Saxon zastraševali priče, povedala Del Pontejeva, trenutno veleposlanica Švice v Argentini.

Kot je še dejala, si je Šešelj obtožbe "izmislil" ali pa so del njegove "taktike obrambe". V osmih letih in štirih mesecih, ki jih je preživela na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, ni Del Pontejeva sicer nikoli slišala kakšne priče reči, da so ji grozili ali jo zastraševali. Nekdanja glavna haaška tožilka je še izrazila "vso solidarnost" s svojimi nekdanjimi preiskovalci, ki opravljajo "težko delo".

Haaško sodišče se je neodvisno preiskavo o domnevnem zastraševanju odločilo uvesti 18. avgusta, potem ko je več prič, nekdanjih tesnih sodelavcev vodje srbskih radikalcev Šešlja, zatrdilo, da so jim preiskovalci tožilstva ali sami tožilci med sojenjem "grozili", jih izsiljevali ali poskušali podkupiti.

Tiskovna predstavnica sodišča je pred dnevi pojasnila, da bodo preiskovali le preiskovalce tožilstva in ne tožilcev, kot so napačno poročali nekateri mediji.