c S

Kitajska razmišlja o opustitvi smrtne kazni za gospodarski kriminal

23.08.2010 13:26 Peking, 23. avgusta (STA) - Kitajska je danes napovedala, da bo s seznama več kot 68 kaznivih dejanj, za katera je zagrožena smrtna kazen, umaknila 13 kaznivih dejanj, večinoma s področja gospodarskega kriminala. Predlagano dopolnilo zakona glede smrtne kazni mora sicer potrditi še stalni odbor kitajskega ljudskega kongresa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Med dejanji, za katera je predlagana ukinitev smrtne kazni, so tihotapljenje kulturne dediščine, dragih kovin in zaščitenih živali. Tudi za poneverbe, povezane z finančnimi bilancami in kreditnimi pismi, naj poslej ne bi več bilo smrtne kazni. Ta kazen tudi ni več predvidena za kriminalce, starejše od 75 let.

Po drugi strani predlog dopolnil zakona predvideva strožja pravila za omilitev smrtne kazni za tiste, ki so že bili obsojeni.

Kitajska javno ne objavi števila letno izvršenih smrtnih kazni in vztraja, da gre za državno skrivnost. Po navedbah organizacij za človekove pravice naj bi sicer Kitajska med vsemi državami na svetu usmrtila največ ljudi. Po podatkih sklada Dui Hua s sedežem v ZDA naj bi lani na Kitajskem usmrtili okoli 4000 obsojencev, kar je manj kot v 90. letih prejšnjega stoletja, ko so letno izvedli okoli 10.000 smrtnih kazni.