c S

Delodajalci predlagajo višje spodbude za zaposlovanje starejših

23.08.2010 13:21 Ljubljana, 23. avgusta (STA) - Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) je ministrstvu za delo posredovalo svoje pripombe na predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Med drugim predlagajo zvišanje najvišje pokojninske osnove za odmero pokojnine in višje finančne spodbude delodajalcem za zaposlovanje starejših. Opozarjajo še na potrebo po sprejetju drugih zakonov.

V združenju delodajalcev namreč opozarjajo na tesno povezanost sprememb zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju z nujnimi spremembami drugih zakonov (o delovnih razmerjih, o dohodnini, o davku od dohodka pravnih oseb, o prispevkih za socialno varnost, o matični evidenci zavarovancev in uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja). Zato je po njihovem nujno sočasno sprejemanje vse navedene zakonodaje.

Obenem delodajalci opozarjajo, da v tem trenutku socialnim partnerjem predlagane spremembe v teh zakonih sploh še niso znane.

Zaradi prilagoditve delovnih pogojev in delovnih mest ob poviševanju upokojitvene starosti in dodatnih sredstev za dodatno usposabljanje in izobraževanje zaposlenih bodo predvsem majhna in srednja podjetja potrebovala dodatno finančno podporo v obliki subvencij in davčnih olajšav, menijo v ZDS.

Predlog zakona je po njihovem nedosleden tudi glede na program izhodne strategije do leta 2013, saj plačevanje prispevkov za pokojninsko blagajno ne bo limitirano. Ker ostajajo osnove za plačevanje prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje še naprej neomejene in bo pri marsikaterem zavarovancu razmerje med neto pokojnino in neto plačo padlo pod 60 ali celo pod 50 odstotkov, v ZDS predlagajo zvišanje najvišje pokojninske osnove za odmero pokojnine na znesek najmanj v višini petkratnika najnižje pokojninske osnove.

Delodajalci predlagajo tudi višje finančne spodbude za delodajalce za zaposlovanje starejših delavcev. Konkretno bi delodajalec po njihovem predlogu za delavce, ki so že dopolnili starost 60 let, plačeval prispevek delodajalca za pokojninsko in invalidsko zavarovanje največ v višini 50 odstotkov tega prispevka.

V združenju menijo še, da je predlagana višina prispevka delodajalca za obvezno pokojninsko zavarovanje v višini 10,55 odstotka bruto plače previsoka in pomeni preveliko obremenitev dela pri delodajalcih, ki zaposlujejo delavce na tistih delovnih mestih, za katera je določena obvezna vključitev v dodatno pokojninsko zavarovanje.

Delodajalci so prepričani, da je treba najprej odpraviti pomanjkljivosti obstoječega sistema in vzpostaviti delo komisije, ki bi pregledala, za katera delovna mesta je še obvezna vključitev v dodatno pokojninsko zavarovanje, novo prispevno stopnjo pa bi določili le s soglasjem socialnih partnerjev.

V okviru kolektivnega dodatnega prostovoljnega zavarovanja je, tako ZDS, potrebno ohraniti sedanji sistem, po katerem lahko premijo za delavca plačuje delno delodajalec, svoj delež pa prispeva tudi zaposleni. Za spodbujanje vključevanja zaposlenih v prostovoljno dodatno pokojninsko zavarovanje pa je potrebno tudi zvišati davčno olajšavo in izenačiti davčni status pokojnine iz prvega in drugega stebra.

Na Združenju delodajalcev Slovenije tudi predlagajo, da se v prehodnih določbah določi pravica zavarovanca, ki bo na zadnji dan letošnjega leta za pridobitev pravice do starostne pokojnine po sedanjem zakonu izpolnil najmanj 85 odstotkov pogojev glede starosti in pokojninske dobe, da lahko uveljavi pravico do starostne pokojnine po sedanjem zakonu.