c S

Sodišče v zadevi Patria prejelo obtožni predlog zoper več oseb

19.08.2010 14:18 Ljubljana, 19. avgusta (STA) - Ljubljansko okrajno sodišče je prejelo obtožni predlog vrhovnega državnega tožilstva zoper več oseb v zadevi Patria, so za STA potrdili na omenjenem sodišču. Po poročanju medijev naj bi bila obtožnica vložena zoper pet oseb, bremenila pa naj bi jih zlorabe uradnega položaja, napeljevanja h kaznivemu dejanju in nezakonitega sprejemanja daril.

Ker sodišče v skladu s sodnim redom daje obvestila o vloženem obtožnem aktu šele potem, ko je o tem obveščen obdolženec, podrobnejših podatkov v tej fazi ne morejo posredovati, so v pisnem odgovoru pojasnili na okrajnem sodišču.

Kot so zapisali, mora sodnik, kateremu je zadeva dodeljena, v skladu z zakonom o kazenskem postopku najprej preizkusiti, ali je sodišče pristojno in ali so dani pogoji, da se obtožni predlog zavrže. Če sodnik takšnega sklepa ne bo izdal, bo odredil vročitev obtožnega predloga obdolžencem.

Po poročanju današnjih medijev naj bi policija in tožilstvo z vložitvijo omenjenih obtožnih predlogov tako sklenila predkazenski postopek zoper osumljene v aferi Patria. Po neuradnih podatkih naj bi obtožni predlog zadeval pet oseb, šlo pa naj bi za Walterja Wolfa, Jožeta Zagožna, Toneta Krkoviča in Ivana Črnkoviča, torej udeležence sestanka na sedežu Holdinga Slovenske elektrarne 1. septembra 2005 (z izjemo Wolfa, ki pa naj bi po podatkih Dela domnevno pomagal organizirati sestanek).

Glede identitete pete osebe, zoper katero naj bi bila vložena obtožnica, so ugibanja medijev različna. Po pisanju Večera naj bi bil to Rudolf Leban, medtem ko Delo sklepa, da gre za nekdanjega premiera in predsednika SDS Janeza Janšo, ki ga bremeni "kaznivo dejanje sprejemanja daril za nezakonito posredovanje". Delo ob tem pojasnjuje, da bi obtoženec utegnil biti tudi Leban, ki ga je finski orožar najel za protidobavne dejavnosti in naj bi prejel več od pogodbeno določenega denarja. Po drugi strani pa Delo navaja vire blizu policije, češ da Lebana v tej obtožnici ni in da še pride na vrsto.

Po drugem scenariju naj bi kriminalisti Janšo kazensko ovadili zaradi suma, da je od Patrie dobil nagrado za sklenjen posel, ta pa naj bi se stekla na račun SDS. Po poročanju Večera naj bi tožilstvo tako zoper Janšo in še nekatere vodilne člane stranke vložilo zahtevo za preiskavo na okrajno sodišče. Posledično bi o morebitnem obtožnem predlogu zoper Janšo odločali šele po končani preiskavi.

Janša je za Večer preko tiskovne predstavnice odgovoril, da ni prejel nobene obtožnice, prejem obtožnice pa so v zadnjih dneh zanikali tudi ostali domnevno vpleteni.

Že v sredo je Večer poročal, da so kriminalisti konec julija na tožilstvo vložili novo skupino ovadb. Vložitev neposredne obtožnice pomeni, da preiskave ne bo, temveč se bo začelo sojenje, če bo obtožnica pravnomočna. Informacij na tožilstvu zaenkrat ni mogoče preveriti, saj je višja državna tožilka Branka Zobec Hrastar, ki usmerja preiskavo, do petka na dopustu.