c S

Juhart: Uprava lahko mimo nadzornega sveta poda predlog za začetek prisilne poravnave

18.08.2010 07:51 Ljubljana, 17. avgusta (STA) - Miha Juhart z ljubljanske pravne fakultete je v luči dogajanja v Vegradu danes za STA dejal, da lahko uprava v skladu z zakonom mimo nadzornega sveta na sodišče poda predlog za začetek postopka prisilne poravnave. To je njena odgovornost, medtem ko bo nadzorni svet moral povedati svoje mnenje o načrtu finančnega prestrukturiranja družbe, je dodal.

Direktorica Vegrada Hilda Tovšak je v četrtek na Okrožno sodišče v Celju poslala predlog za začetek postopka prisilne poravnave nad družbo. Vegrad ga mora v 15 dneh ustrezno dopolniti, med drugim s poročilom o finančnem položaju in poslovanju ter načrtom finančnega prestrukturiranja.

"To je odgovornost uprave in na ta način uprava prevzema odgovornost za to odločitev," je povedal Juhart in dodal, da "to ne vpliva na druge postopke po zakonu, ki tečejo". Upniki lahko v primeru nestrinjanja kljub predlogu uprave začnejo stečajni postopek. "Bo pa sodišče ugotavljajo, ali so za to izpolnjeni pogoji," je povedal Juhart.

Ob tem je dodal, da je uprava tista, ki najbolje pozna finančno stanje v družbi. Načrt o finančnem prestrukturiranju vsebuje tudi mnenje poslovodstva o tem, ali obstaja več kot 50-odstotna možnost, da podjetje na podlagi predlaganih ukrepov poplača svoje obveznosti.

"O tem bo moralo svoje mnenje povedati poslovodstvo in to poročilo o finančnem prestrukturiranju gre nato na nadzorni svet, ki bo o tem povedal svoje mnenje," je dejal Juhart in dodal, da bodo nadaljnji postopki odvisni od tega, kakšne ukrepe za finančno prestrukturiranje družbe bo predlagala uprava.

Nadzorni svet Vegrada se je v ponedeljek sicer že seznanil s poročilom o finančnem prestrukturiranju družbe. Sejo so po nekaj urah prekinili in jo bodo nadaljevali v petek, že v četrtek pa naj bi uprava Vegrada z načrtom za prestrukturiranje seznanila tudi lastnike družbe.

Prvi nadzornik Vegrada Klemen Boštjančič je za STA sicer dejal, da nadzorni svet z vložitvijo predloga za začetek postopka prisilne poravnave ni bil seznanjen. Dejal je, da ne najde pravih besed za početje Vegradove uprave, ki nadzornikom na ponedeljkovi seji v Ljubljani ni povedala, da je vložila predlog za prisilno poravnavo.

Usoda Vegrada zaradi finančnih težav že več mesecev visi v zraku. Uprava družbe je minuli četrtek na podlagi polletnega poročila o poslovanju, ki izkazuje negativni kapital, razglasila insolventnost. Velenjsko gradbeno podjetje se je tako znašlo pred dvema možnostma - prisilno poravnavo ali stečajem, saj naj bi bila dokapitalizacija malo verjetna. Stečaj bi bil za mnoge bolj sprejemljiv, saj bi se na ta način najhitreje končala agonija delavcev.