c S

Vlada odgovorila na opomin Bruslja glede prenosa direktive o storitvah

17.08.2010 07:46 Ljubljana, 16. avgusta (STA) - Vlada je na današnji dopisni seji sprejela odgovor Slovenije na drugi opomin Evropske komisije, ker je še ni uradno obvestila o ustreznem prenosu direktive o storitvah v nacionalno zakonodajo. Vlada priznava, da je pri sprejemanju ustrezne zakonodaje v Sloveniji prišlo do zamude in pričakuje, da bo Slovenija direktivo prenesla do konca leta.

Evropska komisija je junija proti Sloveniji in še enajstim državam članicam unije ukrepala z drugim opominom, ker je še niso uradno obvestile o sprejetju vseh potrebnih sprememb nacionalne zakonodaje, ki jih zahteva direktiva o storitvah. Ta je bila sprejeta konec leta 2006 in bi morala biti uveljavljena konec decembra lani.

Težko dogovorjena direktiva o storitvah zajema različne gospodarske dejavnosti, kot so trgovina na drobno, gradbene storitve, turistične storitve in storitve mnogih zakonsko urejenih poklicev, ki pomenijo okoli 40 odstotkov bruto domačega proizvoda EU. Države članice zavezuje k izvedbi ambicioznih programov reform za uveljavitev načel notranjega trga tudi na področju storitev.

Kot navaja vlada v odgovoru, se zaveda, da je pri izpolnjevanju obveznosti notifikacije komisije prišlo do določenih zamud. Pri tem pojasnjuje, da je vlada sprva sledila priporočilom Bruslja in pripravila predlog posebnega horizontalnega zakona o storitvah na notranjem trgu, ki bi v celoti prenesel omenjeno direktivo.

Vendar pa predlog horizontalnega zakona pozneje v proceduri v predlagani obliki ni mogel biti sprejet, z argumentom, da bi s sprejetjem horizontalnega zakona v taki obliki v slovenskem pravnem redu nastala popolna nejasnost in bi bila zaradi tega pravna varnost močno ogrožena.

Vlada je zato predlagala, DZ pa letos tudi sprejel zakon o storitvah na notranjem trgu, ki delno prenaša direktivo, medtem ko se prenos drugih delov direktive zagotavlja s prilagoditvijo področne zakonodaje.

V tem sklopu sta noveli zakona o graditvi objektov in zakona o detektivski dejavnosti, zakon o rudarstvu in več sprememb pravilnikov. Vlada zagotavlja, da je vse te predpise posredovala v elektronsko notifikacijsko bazo Evropske komisije 5. avgusta letos. Vlada tako ugotavlja, da je obveznost notifikacije delno izpolnjena.

Na podlagi razgovorov in pojasnil komisije ter vnovičnega pregleda zakonodaje pa se je vlada odločila še za dodatne zakonodajne spremembe. V drugi obravnavi v DZ sta tako zakona o geodetski dejavnosti in o urejanju trga dela, pripravlja pa se še zakon o voznikih. Poleg tega vlada načrtuje še spremembe več dodatnih pravilnikov.

V luči zamude pri prilagajanju področne zakonodaje je vlada julija sklenila, da morajo za ustrezno implementacijo direktive posamezni resorji oziroma tisti, ki tega še niso izvedli, do 30. septembra letos pripraviti predloge za spremembo zakonodaje. Vlada na tej podlagi pričakuje, da bodo predpisi z določili direktive usklajeni do konca leta 2010.