c S

Eurostat bo lahko opravljal revizije po državah članicah EU

27.07.2010 07:44 Bruselj, 26. julija (STA) - Zunanji ministri EU so v okviru Sveta za splošne zadeve danes brez razprave potrdili uredbo, ki krepi vlogo evropskega statističnega urada Eurostat, tako da bo ta pristojen za preverjanje podatkov, ki jih dobi od nacionalnih statističnih organov.

Nova grška socialistična vlada je konec lanskega leta priznala, da je predhodna konservativna vlada v podatkih, ki jih je pošiljala Eurostatu, bistveno zmanjšala višino primanjkljaja. S tem se je začela grška dolžniška kriza, ki je privedla do najhujše krize evra doslej.

Da se takšne goljufije ne bi več dogajale, je Evropska komisija predlagala okrepitev Eurostata, tako da bi lahko preverjal kakovost podatkov v primerih, ko se ugotovijo resna tveganja ali problemi.

Do sedaj namreč ni imel možnosti dostopa do vseh ključnih informacij za oceno kakovosti podatkov, ki jih dobi od nacionalnih statističnih organov. Od zunaj je lahko le preverjal skladnost podatkov z računovodskimi standardi in celovitost, verodostojnost ter konsistentnost statističnih podatkov.

Evropska komisija je podoben predlog podala že leta 2005, vendar so ga tedaj države članice zavrnile.