c S

Čebašek-Travnikova izpostavila neenako dostopnost javnih dobrin

26.07.2010 14:50 Ljubljana, 26. julija (STA) - Na področju kršenja človekovih pravic so najhujši socialni problemi, saj država ni dovolj učinkovita pri odzivu na spremenjene gospodarske razmere, je ob predstavitvi poročila varuha človekovih pravic za lani dejala varuhinja Zdenka Čebašek-Travnik. Sprašuje se, ali smo še socialna država, in izpostavlja dostopnost šolstva, zdravstva, zaposlitve.

"Delež ljudi, ki so jim določene dobrine postale manj dostopne, se zelo povečuje," je po današnji predstavitvi letnega poročila v Ljubljani v izjavi novinarjem dejala varuhinja človekovih pravic.

Šolstvo, zdravstvo, pravna pomoč in zaposlitve so po njenih besedah področja, ki niso več tako dostopna, kot so bila oz. je dostopnost odvisna od materialnega stanja družine.

Po besedah Čebašek-Travnikove številni kazalci kažejo, da Slovenija izgublja značilnosti socialne države. S tem, ko je dostopnost do javnih dobrin, ki naj bi jih socialna država zagotavljala, postala različna in za nekatere težko dosegljiva, bomo težko še naprej govorili o socialni državi, je prepričana.

Na delovnopravnem področju izpostavlja zlasti delavce, ki se želijo pravdati z delodajalcem, ki jim ne plača. Delavci pridejo "v nezavidljiv položaj, saj bi morali najeti odvetnika, a ga nimajo s čim. Nimajo svojih sredstev, s katerimi bi začeli tožbe proti delodajalcu". Velikokrat zamudijo tudi roke, v katerih bi se lahko pritožili in tako po besedah varuhinje nimajo možnosti, da bi najeli odvetnike.

Kot pravi, jo še vedno najbolj prizadenejo kršitve pravic otrok. Pri tem je izpostavila nerazumne odločitve sodišča in tudi primere, ko nasilje nad otroki ni opaženo. Opozorila je še na nasilje nad starejšimi, predvsem nad tistimi, ki živijo v ustanovah.

V letnem poročilu so v ospredju še vedno kršenje pravic do zdravega okolja, diskriminacija manjšin, mobing na delovnem mestu in kršenje pravic v zdravstvu. Pri tem varuhinja izpostavlja nezadovoljstvo z izvajanjem javnih pooblastil zbornic v zdravstvu ter z nadzorom na tem področju.

V Sloveniji so tudi otroci, ki nimajo urejenega zdravstvenega zavarovanja, še pravi. Na tem področju pozitivno ocenjuje aktivnost zastopnikov pacientovih pravic. Na področju šolstva pa izpostavlja zadovoljstvo nad odločitvijo ustavnega sodišča, ki je razveljavilo polletni rok za usmerjanje otrok s posebnimi potrebami in določilo krajšega.

Čebašek-Travnikova meni, da se z njihovimi opozorili sicer nič ne spremeni na kratki rok, dolgoročno pa so vendarle prispevali k nekaterim spremembam. Ob tem upa, da se bodo njihova priporočila začela uresničevati tudi na področju sociale, je še dejala.