c S

Kos ministrstvu predlaga spremembo zakona o gospodarskih družbah

22.07.2010 13:49 Ljubljana, 22. julija (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, je v načelnem mnenju ugotovila, da je bila novela zakona o gospodarskih družbah napisana zato, da bi jo eden od udeležencev v konkretnem sodnem postopku uporabil v svojo korist. Kos je danes o tem obvestil policijo in vlado, gospodarskemu ministrstvu pa predlagal spremembo zakona.

Kot je za STA pojasnil Kos, je novelo zakona iz leta 2008 eden od udeležencev to spremembo uporabil v konkretnem sodnemu postopku, ki je takrat že tekel in še vedno teče. "Sprememba je bila pisana na kožo eni od strank v sodnem postopku," je dejal.

Sprememba se nanaša na 233. in 247. člen novele zakona. Člena govorita o pridobivanju lastnih delnic in vrnitvi prepovedanih plačil. Konkreten postopek - za katerega gre, Kos ni vedel povedati - pa je, kot že omenjeno, ob spremembi novele zakona že tekel.

Po Kosovem mnenju ne more zakon urejati nekaj, o čemer odloča sodišče, sploh pa ne takrat, ko sodni spor že teče in ko je bila sprememba narejena izključno z namenom, da bi služili eni od strank v sporu.

Spremenjeni člen namreč govori o tem, da se za zahtevek družbe iz člena, ki ureja vrnitev prepovedanih plačil, uporabljajo določbe zakona o gospodarskih družbah in ne določila obligacijskega razmerja.

Besedilo novele zakona, ki jo je pripravljajo gospodarsko ministrstvo pod vodstvom takratnega ministra Andreja Vizjaka, sta pripravlja dva zunanja strokovnjaka, ki sicer pomagata tudi stranki v postopku, je še povedal Kos.

Kos ministrstvu za gospodarstvo zato predlaga, naj odpravi omenjeno spremembo novele zakona. Kot je ocenil, je namreč to, da se predpisi sprejemajo v interesu posameznih ali fizičnih ali pravnih oseb "čisti posmeh pravni državi".