c S

V veljavi uredba o določitvi zneska trošarine za cigarete

21.07.2010 07:59 Ljubljana, 21. julija (STA) - Z današnjim dnem je začela veljati uredba o določitvi zneska specifične in stopnje proporcionalne trošarine za cigarete. Ta natančneje določa izračun trošarin za cigarete, ki se bodo v skladu z julija sprejeto novelo zakona o trošarinah zvišale 1. avgusta.

Skladno z uredbo se bo znesek specifične in proporcionalne trošarine, ki skupaj sestavljata celotni znesek trošarine, izračunaval na podlagi tehtane povprečne drobnoprodajne cene cigaret. Ta je izračunana na podlagi podatkov iz obračunov za plačilo trošarine v obdobju od 1. junija lani do 31. maja letos in bo 1. avgusta, ko bo začela veljati novela zakona o trošarinah, znašala 2,49 evra za zavojček 20 cigaret.

Od cigaret se bo po novem plačevala specifična trošarina v višini 19,55 evra za 1000 cigaret. Plačevala pa se bo tudi proporcionalna trošarina po stopnji 46,1446 odstotka drobnoprodajne cene zavojčka cigaret.

Od cigaret, katerih drobnoprodajna cena je nižja od 2,49 evra, se bo plačevala trošarina v višini 77 evrov za 1000 cigaret, pri dražjih cigaretah pa bo trošarina lahko višja od 77 evrov. Teh 77 evrov namreč predstavlja določeno varovalko pred nizkocenovnimi prodajalci.

Omenjeno uredbo je vlada sicer sprejela na ponedeljkovi dopisni seji. Novelo zakona o trošarina je DZ sprejel 6. julija, poleg pospeševanja dinamike zviševanja trošarin za cigarete pa prinaša tudi zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin s 1. avgustom.

Trošarine za cigarete se morajo sicer v skladu z evropsko direktivo v vsaki državi članici EU najpozneje do 1. januarja 2014 zvišati na 90 evrov za tisoč kosov cigaret. V Sloveniji se bodo na to raven povzpele že 1. oktobra 2012.