c S

Posebna skupina tožilcev naj bi vložila obtožnico zoper Šrota in Bavčarja

21.07.2010 07:48 Ljubljana, 20. julija (STA) - Posebna skupina tožilcev za pregon organiziranega kriminala je zoper devet fizičnih in šest pravnih oseb v zvezi s kaznivimi dejanji pri menedžerskih prevzemih Pivovarne Laško in Istrabenza v ponedeljek vložila obtožnico. Med obtoženimi naj bi bila tudi Igor Bavčar in Boško Šrot, ki naj bi bila obtožena pranja denarja in zlorabe položaja.

Skupina tožilcev je obtožnico vložila zaradi kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ponareditve ali uničenja poslovnih listin, pranja denarja ter pomoči pri teh kaznivih dejanjih. Okrožno sodišče v Ljubljani je obtožnico zaradi omenjenih kaznivih dejanj prejelo danes, so potrdili na sodišču.

Med obtoženimi naj bi bila po poročanju Delo.si tudi nekdanja prva moža Istrabenza in Pivovarne Laško Bavčar in Šrot ter po neuradnih podatkih Radia Slovenija tudi lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, nekdanja "slamnata lastnica" Kolonela Danijela Rakovič, direktor Maksime Holdinga Nastja Sušinski in Kristjan Sušinski, ki je bil v Istrabenzu odgovoren za finance.

Šrot za pojasnila ni bil dosegljiv. Bavčar pa je v sporočilu za javnost poudaril, da je nekdanji predsednik države Milan Kučan pred kratkim dejal, da obstaja samo ena pravna država. "Strinjam se, da. Ena za Zorana Jankovića, kjer ovadbe zoper njega tri leta čakajo v predalu in se potem zgubijo v Postojnski jami, in druga za Igorja Bavčarja, kjer na podlagi ovadbe Zorana Jankovića vse poteka ekspresno, kar med sodnimi počitnicami," je dejal Bavčar.

Nekdanji prvi mož Istrabenza je za obtožnico izvedel iz medijev. "Koliko je ta postopek, ki teče zoper mene zdaj že skoraj leto dni, 'nepristranski', pove samo zase najbolj to, da so novinarji od pravosodnih organov obveščeni pred menoj, ne jaz in ne moj odvetnik pa o obtožnici ne veva nič. To le kaže, da gre za nadaljevanje političnega procesa, ki jo dodatno potencira še očitno dejstvo, da je do tega prišlo v času sodnih počitnic. Ta proces, ki je začet na podlagi ovadbe, ki sta jo zoper mene vložila Damjan in Zoran Janković, je čisti konstrukt," je še dodal Bavčar.

Parlamentarne stranke večinoma pozdravljajo potezo posebne skupine tožilcev za pregon organiziranega kriminala. Ob tem poudarjajo tudi, da mora zadeva dobiti sodni epilog.

Kriminalisti so maja letos razkrili podatke o več kot leto dni trajajoči preiskavi kaznivih dejanj s področja korporacijske kriminalitete in vložili ovadbi zoper Šrota in Bavčarja zaradi kaznivih dejanj pri menedžerskih prevzemih, s katerimi naj bi nekdanje vodstvo pivovarne, Istrabenza in povezanih družb povzročili milijonsko škodo.

Ključna nepravilnost naj bi se dogajala leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je Pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega prvega oktobra je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Po vložitvi obtožnice na pristojno sodišče jo sicer vročijo obdolžencu, ki ima pravico podati ugovor v osmih dneh po njeni vročitvi. Če senat ne zavrže ugovora kot prepoznega ali kot nedovoljenega, vzame v preizkus obtožnico.

Če ob ugovoru spozna, da so napake ali pomanjkljivosti v obtožnici ali v samem postopku ali da je potrebna boljša razjasnitev stanja stvari, da bi se lahko preizkusila utemeljenost obtožnice, obtožnico vrne, da se pomanjkljivosti odpravijo ali da se preiskava dopolni oziroma opravi.

Obtožnica postane pravnomočna z dnem, ko je ugovor zavrnjen. Predsednik senata nato določi datum glavne obravnave, na katero so povabljeni obtoženec in njegov zagovornik, tožilec, oškodovanec in njihovi zakoniti zastopniki in pooblaščenci ter tolmač.

Prav tako so na glavno obravnavo, ki je javna, povabljeni priče in izvedenci, ki sta jih predlagala tožilec v obtožnici in obdolženec v ugovoru zoper obtožnico. Od začetka zasedanja pa do konca glavne obravnave, sme senat ob vsakem času po uradni dolžnosti ali na predlog strank, vselej pa po njihovem zaslišanju, izključiti javnost iz vse ali iz dela glavne obravnave, če je to potrebno.