c S

DZ sprejel novelo zakona o trošarinah

07.07.2010 07:57 Ljubljana, 06. julija (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o trošarinah, ki prinaša zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin z letošnjim 1. avgustom, hkrati pa pospešuje načrtovano dinamiko zviševanja trošarin za cigarete.

Trošarine za cigarete se morajo v skladu z evropsko direktivo v vsaki državi članici EU najpozneje do 1. januarja 2014 zvišati na 90 evrov za tisoč kosov cigaret. V Sloveniji se bodo na to raven povzpele že 1. oktobra 2012.

Zakon določa tudi zvišanje trošarin za električno energijo in zemeljski plin z letošnjim 1. avgustom, a gre le za ukrep začasne narave, saj bo veljal le do konca leta 2011.

Trošarina za elektriko se bo zvišala v dveh korakih: potem ko se bo 1. avgusta z zdajšnjega enega evra zvišala na 6,05 evra za megavatno uro, se bo s 1. novembrom še dodatno na 12,10 evra. Trošarina za zemeljski plin za ogrevanje in za pogonski namen pa se bo s 1. avgustom zvišala z 0,63 centa na 3,63 centa za kubični meter.

V primeru ugodnejših gospodarskih gibanj v tem obdobju lahko vlada trošarino prepolovi, je dopoldne ob predstavitvi predloga zakona povedala državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar. Vlada si letos od zvišanja trošarin obeta dodatnih 39 milijonov evrov prihodkov, v letu 2011 pa 157 milijonov evrov.

V poslanskih skupinah opozicije so zvišanju trošarin nasprotovali. Zakon bo najbolj udaril po gospodarskih subjektih, je opozoril Marjan Bezjak (SDS) ter menil, da gre za pregrob ukrep. "Vem, da manjka denarja v državni blagajni, ampak polnite jo s pametnimi potezami. Dejansko s trošarinami na alkohol, na cigarete in na takšne stvari, nikakor pa ne na energente," je pozval vlado.