c S

Vlada z novelo zakona o varstvu pred naravnimi nesrečami izenačuje status reševalcev

01.07.2010 14:45 Ljubljana, 01. julija (STA) - Vlada je na današnji seji sprejela predlog novele zakona o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami. Po besedah ministrice za obrambo Ljubice Jelušič z novelo izenačujejo status vseh reševalcev, pomembni novosti pa sta, da je delodajalec upravičen do povračila stroškov ter da strošek reševanja bremeni tistega, ki je reševalce vpoklical.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnila Jelušičeva, je skupina poslancev v začetku leta dala pobudo za sprememba zakona o gasilstvu, v katerem bi uredili status prostovoljnih gasilcev. Stališče vlade pa je bilo in še ostaja, da gre zadeve urejati v krovnem zakonu, ki bi zajel vsakovrstne reševalce in bi urejal zlasti razmerje med delodajalcem in prostovoljnim reševalcem, ki je pri njem zaposlen.

S predlagano novelo izenačujejo status vseh reševalcev ne glede na to, v okviru katere organizacije delujejo. Prav tako predvidevajo vrsto ukrepov npr. s področja davčne zakonodaje, ki bi bili za reševalce stimulativni.

Med ključnimi novostmi je ministrica izpostavila, da bo vračilo stroškov bremenilo tisto občino ali državni organ, ki bo reševalca vpoklical. Prav tako bo slednji prevzel stroške za primer, da se prostovoljni reševalec poškoduje ali zboli v času intervencije. Poleg tega bo imel delodajalec pravico do povračila izpada dohodka zaradi intervencije, ki jo je opravil njegov zaposleni, in sicer v višini 20 odstotkov.

Uprava za zaščito in reševanje pa bo prevzela stroške za zdravstvene preglede za tiste reševalce, ki morajo operirati z izolirnimi dihalnimi aparati.

Finančne posledice zakona bodo znašale 209.000 evrov, sredstva pa bodo po zagotivilih ministrice zagotovili s prerazporejanjem v okviru proračuna ministrstva za obrambo.