c S

DVK pozvala k predlaganju kandidatov za volilne organe

29.06.2010 14:39 Ljubljana, 29. junija (STA) - Konec letošnjega leta potečejo mandati večini volilnih organov v državi. Zato je Državna volilna komisija (DVK) danes pozvala poslanske skupine, politične stranke in lokalne skupnosti, naj predlagajo kandidate za člane volilnih komisij, personalne svete sodišč pa, naj predlagajo kandidate za predsednike komisij.

Kot je na današnji seji DVK pojasnil njen predsednik Anton Gašper Frantar, konec leta potečejo štiriletni mandati večini volilnih organov po državi. Gre za predsednike, namestnike predsednikov, člane in namestnike članov volilnih komisij volilnih enot ter okrajnih volilnih komisij.

Volilne komisije v skladu z zakonom o volitvah v državni zbor imenuje DVK, in sicer za štiriletni mandat. Volilno komisije volilne enote sestavljajo predsednik in trije člani ter njihovi namestniki. Predsednik in namestnik se imenujeta izmed sodnikov, en član in namestnik se imenujeta izmed pravnih strokovnjakov, dva člana in njuna namestnika pa na predlog poslanskih skupin, pri čemer se upošteva sorazmerna zastopanost političnih strank.

Okrajno volilno komisijo prav tako sestavljajo predsednik in trije člani ter njihovi namestniki. Predsednika imenujejo izmed sodnikov, njegovega namestnika pa izmed drugih diplomiranih pravnikov. Ostali člani in namestniki se imenujejo na predlog političnih strank, kandidate pa lahko predlagajo tudi organi lokalnih skupnosti.

DVK je zato danes personalne svete sodišč, poslanske skupine, politične stranke in organe lokalnih skupnosti pozvala k predlaganju kandidatov za osem volilnih komisij volilnih enot ter 88 okrajnih volilnih komisij. Kandidate za člane je treba predlagati do 10. septembra, kandidate za predsednike pa do 20. septembra.