c S

Dodatnih 18 evropskih poslancev korak bliže začetku dela

24.06.2010 11:28 Bruselj, 24. junija (STA) - Medvladna konferenca je v sredo potrdila začasne spremembe Lizbonske pogodbe, ki dodatnim 18 evropskim poslancem omogočajo začetek dela še v tem mandatu Evropskega parlamenta. Sedaj morajo te spremembe ratificirati države članice. Med temi poslanci je tudi Zofija Mazej Kukovič, ki bo zasedla osmi slovenski sedež v Evropskem parlamentu.

Evropski parlament pričakuje, da se bo proces ratifikacije teh sprememb v parlamentih držav članic unije končal v najkrajšem mogočem roku, je po medvladni konferenci, ki je potekala v sredo na ravni stalnih predstavnikov držav članic pri EU, poudaril evropski poslanec Inigo Mendez de Vigo, parlamentarni poročevalec za to vprašanje.

Evropski parlament po njegovih besedah dopušča možnost, da teh 18 evropskih poslancev med čakanjem na ratifikacijo sprejme kot opazovalce, tako da bi se lahko politično udejstvovali v zakonodajnih dejavnostih parlamenta, polnopravni člani pa bi postali šele po ratifikacijah v vseh članicah unije. Odločitve o tem, kdaj bi jih lahko povabil, parlament še ni sprejel.

Lizbonska pogodba predvideva več evropskih poslancev, kot jih je bilo izvoljenih na zadnjih evropskih volitvah junija lani, izvedenih v skladu s tedanjo Pogodbo iz Nice, a šele v naslednjem mandatu Evropskega parlamenta. V skladu s staro pogodbo je bilo izvoljenih 736 poslancev, nova pa jih predvideva 751.

Poleg tega so se države članice pred uveljavitvijo nove pogodbe dogovorile, da bo do leta 2014 v Evropskem parlamentu 754 poslancev. Ta dogovor je zahtevala Nemčija, ki bo po Lizbonski pogodbi izgubila tri poslanske sedeže, in sicer se bo število njenih poslancev zmanjšalo z 99 na 96. Da bi ti trije poslanci lahko končali petletni mandat, bo začasno število sedežev 754.

Da bi teh 18 evropskih poslancev lahko začelo delati še v tem mandatu Evropskega parlamenta, torej pred letom 2014, ko bodo naslednje evropske volitve, in da bo Nemčija lahko do leta 2014 obdržala 99 poslancev, so bile potrebne začasne spremembe Lizbonske pogodbe.

Dodatne sedeže z Lizbonsko pogodbo dobi dvanajst držav članic EU. Španija dobi štiri, Avstrija, Francija in Švedska po dva, Slovenija, Bolgarija, Italija, Latvija, Malta, Nizozemska, Poljska in Velika Britanija pa po enega.

Medvladna konferenca je posebna oblika pogajanj med članicami EU. Njen glavni namen je dogovarjanje o spremembah obstoječih pogodb EU, torej v tem primeru Lizbonske pogodbe.