c S

Z novelo zakona o zavarovalništvu v spremembe pri skupščini Vzajemne

17.06.2010 07:05 Ljubljana, 16. junija (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o zavarovalništvu. Z njo med drugim uvaja spremembe na področju vzajemnega zavarovanja, in sicer glede ureditve skupščin družbe za vzajemno zavarovanje, ki bo glede na predlog organizirana kot skupščina zastopnikov članov in ne vseh članov.

Doslej je ureditev določala, da lahko na skupščini družbe za vzajemno zavarovanje sodelujejo vsi člani zavarovalnice oz. njihovi pooblaščenci. Vendar pa na vladi poudarjajo, da se je dosedanja ureditev v primeru zdravstvene zavarovalnice Vzajemna izkazala za neustrezno, saj zavarovanci in njihovi interesi na skupščinah niso bili ustrezno zastopani.

Novela zakona določa, da je skupščina zastopnikov družbe za vzajemno zavarovanje sestavljena iz 45 zastopnikov, pri čemer pa mora odražati starostno strukturo članstva. Starostnih razredov bo pet in so v trenutku sestave volilne liste enako veliki, tako da vsak zajema 20-odstotni delež članov med dvema starostma.

Pravico biti izvoljena v skupščino zastopnikov ima vsaka poslovno sposobna fizična oseba, ki je član družbe za vzajemno zavarovanje najmanj tri leta.

Za volitve v skupščino zastopnikov članov se uporablja mešani sistem volitev. Vsakih devet let se izvedejo splošne volitve, na katerih člani družbe za vzajemno zavarovanje izvolijo zastopnike članov in po dva nadomestna zastopnika za

vsakega zastopnika članov.

Pravico voliti na splošnih volitvah ima vsaka poslovno sposobna fizična in pravna oseba, ki je član družbe za vzajemno zavarovanje. Član družbe za vzajemno zavarovanje ne more pooblastiti druge osebe, da glasuje zanj, niti ne more ne drugo osebo prenesti volilne pravice.

Obenem novela zakona uporablja formulacijo družba za vzajemno zavarovanje, ki izvaja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in (ali) življenjsko zavarovanje. Predstavniki upokojencev so izrazili bojazen, da bo to določilo upravi Vzajemne znova omogočilo, da sredstva od zdravstvenega zavarovanja nameni za bolj dobičkonosna življenjska zavarovanja.

Obenem upokojenci nasprotujejo tudi spremembam pri ureditvi skupščine, saj so naklonjeni rešitvi, da bi način odločanja na skupščini z akti družbe določili sami člani Vzajemne.