c S

Ustanavljanje majhnih občin ne bo več mogoče

16.06.2010 07:11 Ljubljana, 15. junija (STA) - Državni zbor je danes z 38 glasovi za in 27 proti sprejel novelo zakona o lokalni samoupravi in s tem preprečil nadaljnje drobljenje države na majhne občine. Po novem bo tako izključujoč kriterij za ustanovitev občine najmanj 5000 prebivalcev, izjem pa ne bo več.

Kot je danes pojasnil minister za lokalno samoupravo Henrik Gjerkeš, se občine v Sloveniji zelo razlikujejo, predvsem v sposobnosti uresničevanja svojih nalog in njihovega financiranja. Objektivno pa je sposobnost zagotavljanja uresničevanja potreb in interesov lokalne skupnosti ter uresničevanja z zakonom določenih izvirnih nalog občine povezana s številom prebivalcev, ki občini zagotavlja primerna sredstva za opravljanje njenih nalog ocenjuje Gjerkeš.

Zato lahko po njegovih besedah pogoj 5000 prebivalcev hkrati velja kot objektivna podlaga za oceno, da občine z manjšim številom prebivalcev ne morejo uresničevati svojih nalog skladno z načeli finančne in funkcionalne avtonomije. Minister Gjerkeš še meni, da je sprejeta novela podlaga za vzpostavitev stabilne teritorialne strukture lokalne samouprave.

Dosedanji zakon je sicer določal, da ima občina najmanj 5000 prebivalcev, a je obenem dopuščal izjeme. Zaradi geografskih, obmejnih, narodnostnih, zgodovinskih ali gospodarskih razlogov se je tako lahko izjemoma ustanovila občina, ki ima manj kot 5000 prebivalcev, vendar ne manj kot 2000. Takšnih občin je sicer med sedanjimi 210 več kot polovica.

S sprejeto novelo so poslanci takšno možnost izjem črtali. Prav tako so črtali določbe o pogojih, ki naj bi jih izpolnjevalo območje, da bi lahko bilo občina.

Območje občine se bo kot doslej lahko spremenilo z zakonom po prej opravljenem referendumu. Razlika z dosedanjo ureditvijo pa je v tem, da se zakonodajni postopek ne bo v ničemer razlikoval od običajnega, določenega s poslovnikom DZ.

Črtali so namreč tudi dva člena, ki sta določala poseben postopek, in sicer od vložitve predloga do rokov za končanje postopka, pa tudi ravnanje državnega zbora, ki v primeru ocene o izpolnjevanju pogojev za občino razpiše referendum, v nasprotnem primeru pa sprejme ugotovitveni sklep o neizpolnjevanju pogojev.

Z novelo so sicer spremenili tudi določbo glede ustanavljanja mestnih občin, kjer se ureditev ustanavljanja mestnih občin spreminja v ureditev podeljevanja statusa mestne občine.

Novelo zakona o lokalni samoupravi so danes podprli poslanci koalicijskih SD, Zares, LDS in opozicijske SNS, kjer so menili, da je zaradi zagotavljanja avtonomije občin čas za njihovo združevanje in ne drobljenje. V SDS in SLS pa so glasovali proti, ob tem pa vladi očitali, da nasprotuje decentralizaciji.