c S

Z novelo zakona o izvršbi do večje zaščite upnikov

16.06.2010 07:09 Ljubljana, 15. junija (STA) - DZ je sklenil obravnavo predloga novele zakona o izvršbi in zavarovanju, s katero želi vlada ublažiti finančno nedisciplino v državi in povečati učinkovitost izvršb. Med pomembnejšimi novostmi je poplačilo upnika še pred pravnomočnostjo sklepa o izvršbi.

Državni sekretar na ministrstvu za pravosodje Boštjan Škrlec je med cilji predlagane novele zakona izpostavil zmanjšanje plačilne nediscipline, s tem pa pozitiven učinek na ublažitev posledic krize. Predlagane rešitve so usmerjene predvsem v varstvo upnikov in hitrejše poplačilo njihovih terjatev, je poudaril. V vseh poslanskih skupinah so predlogu napovedali podporo.

Širi se možnost poplačila upnika pred pravnomočnostjo sklepa o izvrši, in sicer na vse izvršilne naslove, če gre za denarna sredstva pri organizacijah za plačilni promet. Upnik bo torej prišel do poplačila svoje terjatve tudi v primeru, da bo dolžnik vložil ugovor, je dejal Škrlec.

Obravnavana novela zakona prinaša vrsto novih rešitev pri iskanju premoženja dolžnika, saj se širi katalog podatkov, ki jih lahko upniki in izvršitelji pridobivajo. Ob tem je Škrlec izpostavil natančnejša pravila iskanja dolžnikovega premoženja in dodatna pooblastila za izvršitelje v zvezi s pridobivanjem podatkov o dolžnikovem premoženju. S tem se skrajšuje čas odločanja in predvsem bolj učinkovito identificira sredstva, na katere je možno seči z izvršbo.

Vlada predlaga spremembe tudi pri izvršbah, ki potekajo na podlagi menice. Če bo upnik vložil predlog za izvršbo ter priložil menico, bo sodišče odločilo v roku največ pet delovnih dni, zatem pa bo izvršilni postopek potekal nemoteno naprej. Ob tem bo organizacija za plačilni promet lahko takoj blokirala sredstva.

V delu izvršb, kjer izvršba ostaja na podlagi verodostojne listine oz. velja dolžnikov ugovor, bodo morala okrajna sodišča v največ treh mesecih razpisati obravnave. Pritožbe dolžnikov bo obravnavalo le višje sodišče v Ljubljani, kjer bodo opravili nekatere organizacijske spremembe, tako da bo mogoča hitra obravnava.

Da bi pospešili izvršbe, bo o pritožbi odločal sodnik posameznik, senat treh sodnikov pa samo še v težjih primerih. Novost je tudi, da bodo morali odvetniki, notarji, izvršitelji in državno pravobranilstvo vse vloge vlagati v elektronski obliki, elektronsko bodo morale s sodiščem poslovati tudi organizacije za plačilni promet.