c S

Od danes morajo prvostopenjska sodišča strankam nuditi mediacijo

15.06.2010 07:03 Ljubljana, 15. junija (STA) - Prvostopenjska sodišča morajo od danes strankam obvezno zagotoviti možnost uporabe mediacije za rešitev sporov. Sodišča so na uvedbo mediacije pripravljena, letno pa naj bi na ta način rešila okoli 10.000 zadev. To pomeni okoli 190.000 evrov prihrankov letno, vendar se bodo učinki v državnem proračunu v celoti pokazali šele prihodnje leto.

Prvi program mediacije v Sloveniji je leta 2001 uvedlo Okrožno sodišče v Ljubljani kot poskusni program odprave sodnih zaostankov, ki so ga s prvotnih civilnih zadev razširili še na družinske in gospodarske zadeve. Po podatkih Okrožnega sodišča v Ljubljani se od 30 do 40 odstotkov strank odloči za mediacijo, okoli polovica mediacij pa se zaključi s poravnavo oz. sporazumom. Ker je bil program uspešen, je postal reden program tega sodišča.

Zakon o alternativnem reševanju sporov, ki ga je DZ sprejel novembra lani, prvostopenjskim in drugostopenjskim sodiščem nalaga, da sprejmejo programe alternativnega reševanja sporov. V tem okviru morajo sodišča obvezno zagotoviti strankam možnost uporabe mediacije. Prvostopenjska sodišča morajo programe sprejeti do danes, drugostopenjska sodišča pa lahko programe pripravljajo še vse do 15. junija 2012, je v pogovoru za STA povedala predsednica sveta za alternativno reševanje sporov pri ministrstvu za pravosodje Bojana Jovin Hrastnik.

Do konca leta 2009 je mediacijo ponujalo deset sodišč. Z uveljavitvijo zakona se mediacija v prvi fazi širi na 59 prvostopenjskih sodišč ter Višje sodišče v Ljubljani, ki je mediacijo uvedlo septembra lani, po 15. juniju 2012 pa bodo morali mediacijo strankam ponujati na vseh 64 sodiščih.

Prve tri ure je mediacija za stranke brezplačna. V celoti je brezplačna v družinskih sporih, ki zadevajo razmerja med starši in otroki, in sporih zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi. V gospodarskih sporih pa je mediacija plačljiva v celoti.