c S

Vlada pripravila novelo zakona o upravnem sporu

11.06.2010 06:59 Ljubljana, 10. junija (STA) - Vlada je na današnji seji za obravnavo v DZ pripravila predlog novele zakona o upravnem sporu. Kot je po seji pojasnil pravosodni minister Aleš Zalar, novela kot izključnega zastopnika javnega interesa določa državno pravobranilstvo. Uvaja pa tudi t.i. rezervni režim, po katerem lahko vlada pravobranilstvu naroči zavarovanje javnega interesa.

Minister je na novinarski konferenci spomnil, da je vlada pred časom pravosodnemu ministrstvu naročila, naj preuči, ali je normativna ureditev na področju varovanja javnega interesa ustrezna. To vprašanje je bilo po njegovih besedah še posebej izpostavljeno v zvezi z zadevo bulmastifi.

Kot je pojasnil, je ministrstvo naredilo skrben pregled te ureditve, se posvetovalo z vrhovnim in upravnim sodiščem ter ljubljansko Pravno fakulteto in ugotovilo, da je treba sedanjo ureditev izboljšati.

Sedanja ureditev namreč predvideva, da je za skrb za varstvo javnega interesa zadolžena vlada. Tako v primeru potrebe po varstvu javnega interesa vlada sprejme poseben sklep o pooblastilu državnemu pravobranilstvu, da s pravnimi sredstvi zavaruje javni interes v upravnem sporu.

Novela zakona pa kot izključnega zastopnika javnega interesa določa državno pravobranilstvo. "Državno pravobranilstvo bo imelo to originalno pristojnost," je poudaril Zalar. V vseh zadevah, kjer gre za varovanje javnega interesa, bo moralo po njegovih besedah sproti opraviti pregled, poleg tega pa se bo lahko samo odločilo, ali bo vložilo tožbo v upravnem sporu.

Po besedah ministra novela v prvem členu ureja tudi situacijo, ko bi vlada sama menila, da je varstvo javnega interesa nujno. V tem primeru lahko vlada državnemu pravobranilstvu naloži, da zavaruje javni interes z ustrezno tožbo. Z novelo se torej vzpostavlja dvojni režim varstva javnega interesa - enega ves čas izvaja državno pravobranilstvo, drugega - t.i. rezervnega - pa sproži vlada. Poleg tega bo po novem državno pravobranilstvo lahko vložilo revizijo, tudi v primeru, že pravnomočne ugodilne sodbe, je povedal Zalar.

Zakon sicer ureja tudi vprašanje, povezano z eno od odločb ustavnega sodišča, ki je poseglo v določbo zakona o upravnem sporu, povezano z obračunavanjem stroškov v upravnem sporu.

Težava s pooblastili vlade pravobranilstvu se je pojavila v primeru vrnitve bulmastifov preminulega zdravnika Saše Baričeviča. Državno pravobranilstvo je namreč skušalo doseči usmrtitev psov, kar naj bi bilo v javnem interesu, vendar je po sedanjem zakonu potrebovalo pooblastilo vlade, ki pa ga ni prejelo.