c S

DS podprl predloge kmetov glede obdavčitve

10.06.2010 07:01 Portorož/Ljubljana, 09. junija (STA) - Državni svet je danes podprl predloge Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) glede problematike obdavčevanja osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Ker meni, da bo takšna obdavčitev pustila globoke posledice v dohodku kmetij, bo obenem preučil možnost vložitve ustavne presoje zakona o dohodnini.

V zbornici opozarjajo, da so zavezanci, ki imajo kot lastniki kmetijskih in gozdnih zemljišč pripisane dohodke iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti, z Davčne uprave RS prejeli odločbo o odmeri obveznosti iz kmetijstva za leto 2009 z občutno višjimi zneski kot v preteklih letih.

V zbornici med drugim glede na to, da je položaj kmetov vsak dan slabši, predlagajo vladi in ministrstvu za finance, da pristopita k sistemskemu reševanju problematike obdavčevanja osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti.

Poleg tega predlagajo, da v paketu sprejmeta zakone, ki to področje urejajo, ter da ob tem plačila za ukrepe kmetijske politike ne obravnavata kot dohodkovna plačila, pač pa jim priznata funkcijo izravnalnih plačil za nadomestilo dohodka ob padcu cen kmetijskih pridelkov ob naraščajočih stroških kmetijske pridelave.

Državni svet ob tem poziva vlado, ministrstvo za finance ter ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, naj vzpostavijo dialog z nevladnimi kmetijskimi organizacijami s ciljem obravnave in rešitve predlogov.

Državni svetniki so poleg tega podprli predloge zbornice do problematike predvidenih sprememb pokojninskega sistema na osnovi kmetijske dejavnosti ter pozivajo vlado, da Kmetijsko gozdarsko zbornico vključi v Ekonomsko socialni svet.

V zbornici ocenjujejo, da sedanji predlog zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju ni sprejemljiv način reševanja oziroma modernizacije obstoječega pokojninskega sistema. Zato med drugim zahtevajo, da pripravljalec predloga zakona pripravi normativna izhodišča za ureditev pokojninskih in invalidskih zavarovanj na osnovi kmetijske dejavnosti ter pri tem upošteva vserazsežnostno funkcijo, ki jo kmet vrši.

Državni svet je podprl tudi predloge zbornice do problematike enakopravnosti pri uveljavljanju pravice do sofinanciranja kmetijskih zavarovanj ter poziva vse zainteresirane, da nadaljujejo z dialogom s ciljem najti najustreznejšo rešitev.

Kot navajajo v zbornici, je vse večje število kmetov, ki svoje kmetijske proizvodnje pri zavarovalnicah ne morejo zavarovati in so s strani zavarovalnic zavrnjeni kot "neželena stranka" ali pa jim zavarovanje kmetijskih posevkov in plodov ter živali pogojujejo z sklenitvijo premoženjskih zavarovanj pri isti zavarovalnici.

Glede na to je kmetom kršena temeljna pravica do sofinanciranja kmetijskih zavarovanj, saj se sofinanciranje namenja le tistim kmetom, ki ustrezajo nenapisanim merilom posameznih zavarovalnic, pravijo v KGZS.

Zato pozivajo, da se na kmetijskem ministrstvu v najkrajšem možnem času poišče rešitev za vse kmete, ki so že in še bodo izpadli iz sistema sofinanciranja kmetijskih zavarovanj v letošnjem letu. Obenem predlagajo ministrstvu, da čim prej skliče sestanek s predsedniki uprav zavarovalnic ter z ministrom za finance, na katerem naj poiščejo rešitev za vse kmete, ki so letos izpadli iz sistema kmetijskih zavarovanj.