c S

Odbor potrdil ustreznost zakona o udeležbi delavcev pri dobičku

08.06.2010 15:54 Ljubljana, 08. junija (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes potrdil ustreznost zakona o udeležbi delavcev pri dobičku, kot ga je sprejel DZ in ki v delu ter pod določenimi pogoji predvideva obvezno delitev dobička med zaposlene. S tem ni pritrdil argumentom državnega sveta iz zahteve po vnovičnem odločanju o zakonu.

DZ je 20. maja potrdil dopolnjeni zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, s katerim se poenostavlja postopke in uvaja nove davčne olajšave tako za podjetja kot za zaposlene pri delitvi dobička, obenem pa določa, da se mora ob odločitvi skupščine delničarjev družbe, da razdeli več kot 25 odstotkov bilančnega dobička, del tega zneska obvezno nameniti delavcem. Del tega dobička, ki se deli delavcem, ne sme biti manjši od 25 odstotkov celotnega bilančnega dobička, namenjenega delitvi.

Odložilni veto je državni svet izglasoval 26. maja, kar pomeni, da bo moralo zakon ob ponovnem glasovanju na plenarni seji DZ potrditi vsaj 46 poslancev.

Zahtevo za odložilni veto je vložila interesna skupina delodajalcev, ki je opozorila predvsem na to, da bi imela obvezna delitev dobička izrazito negativne družbene učinke in bi na srednji in dolgi rok ustvarila nekonkurenčne gospodarske pogoje, neprivlačnost Slovenije za tuje naložbe in beg slovenskega kapitala v tujino.

Kot je danes v imenu državnega sveta povedal vodja skupine delodajalcev v državnem svetu in predsednik Združenja delodajalcev Slovenije Borut Meh, zakon prinaša rešitev, ki se lepo sliši in je uporabna za nabiranje političnih točk, a je nevarna za gospodarstvo.

Meh je ponovil, da so bili delodajalci s prvotnimi predlogi vlade, ki so temeljili na prostovoljnosti, povsem zadovoljni, saj se zavzemajo za ureditev, ki bo stimulirala k udeležbi delavcev pri delitvi dobička, kar dosedanja ni bila. Sprejeti zakon pa je po njegovih besedah nekaj povsem drugega in ni več sredstvo za motivacijo zaposlenih temveč dodaten socialni korektiv.

Državni svet je v obrazložitvi odložilnega veta pod vprašaj postavil tudi spoštovanje ustavnega načela sorazmernosti tovrstnega zakona, ko gre za poseg v pravico do lastnine. Zakonodajno-pravna služba DZ je v svojem mnenju ocenila, da je DZ med sprejemanjem zakona test sorazmernosti opravil in da je zakon skladen z ustavo.

Vlada državnemu zboru medtem predlaga, da ob ponovnem odločanju ne potrdi zakona o udeležbi delavcev pri dobičku. Ureditev, ki uzakonja obvezno delitev dobička, po njenih ocenah ni primerna. Državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo Darja Radič je danes zatrdila, da je vlada na podlagi zahteve državnega sveta ponovno pregledala in proučila vse argumente.

V razpravi sta spregovorila vodja poslanske skupine SD Bojan Kontič in nepovezani poslanec Vili Rezman, ki sta bolj ali manj ponovila že znane argumente v prid sprejetemu zakonu.

Še posebej sta poudarila, da se na ta način odpravljajo pomanjkljivosti dosedanjega zakona, ki ni prinesel rezultatov, argumenti nasprotnikov pa so po njunem mnenju na trhlih temeljih, še posebej ker je zakon kompromisna rešitev in še zdaleč ne vnaša popolne obveznosti udeležbe delavcev pri dobičku.

Posebej Kontič ne more razumeti, zakaj bi pod istimi pogoji družbe v primeru prostovoljnosti delile dobiček, v primeru omembe obveznosti pa ne. Meni tudi, da bodo zaposleni na ta način spodbujeni k še boljšemu delu. Rezman pa je poudaril, da namen zakona ni krepitev konkurenčnosti gospodarstva temveč zagotovitev udeležbe delavcev pri dobičku, ki ga soustvarjajo.

Na seji je prišlo tudi do zadrege. Alojz Posedel (Zares) je podal proceduralni predlog, da se razprava prekine, saj se ponavljajo stari argumenti in le še poglabljajo razlike med nasprotniki in zagovorniki zakona. Člani odbora so najprej predlog podprli, takoj zatem pa jih je več glasno protestiralo, da se s tem omejuje parlamentarna razprava in da gre za nevaren presedan.