c S

Sindikat upokojencev proti predlaganim spremembam zakona o zavarovalništvu

18.05.2010 06:52 Ljubljana, 17. maja (STA) - V sindikatu upokojencev pri Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije nasprotujejo predlogu sprememb zakona o zavarovalništvu. Menijo namreč, da se z njim še dodatno onemogoča, da bi način upravljanja oz. odločanje na skupščini zdravstvene zavarovalnice Vzajemna določili sami člani družbe z akti družbe, so sporočili iz sindikata.

"Dogajanje v Vzajemni od začetka njene ustanovitve je dokaz, da ne smemo zaupati upravljanja z denarjem zavarovancev zasebnim družbam, četudi so te organizirane pod krinko vzajemnosti," so zapisali v sindikatu.

Po njihovih navedbah so v posvetovalnem organu izredne uprave Vzajemne že razpravljali o možnih načinih za oblikovanje skupščine, kjer bi bili zastopani člani glede na starost. Zdaj pa se sprašujejo, "kdo in zakaj ne zaupa članom, lastnikom Vzajemne, da bi sami urejali sistem odločanja preko skupščine".

Poleg tega opozarjajo, da predlagatelj sprememb zakona združuje ureditev zdravstvenih in življenjskih zavarovanj, medtem ko sami opozarjajo, da sredstva zavarovancev za zdravstveno zavarovanje ne smejo biti namenjena za življenjska zavarovanja.

Predlagana enotna ureditev odločanja in drugih zadev za zdravstvena in življenjska zavarovanja kaže na željo predlagatelja, da se sredstva dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja namenjajo tudi za produkte življenjskih zavarovanj, opozarjajo v sindikatu.

Predlog novele zakona o zavarovalništvu posega na področje prostovoljnega dodatnega zdravstvenega zavarovanja in v sam status Vzajemne.