c S

DZ imenoval Dejana Židana za novega kmetijskega ministra

06.05.2010 07:12 Ljubljana, 05. maja (STA) - Državni zbor je danes na predlog premiera Boruta Pahorja imenoval Dejana Židana za novega ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Podprlo ga je 50 poslank in poslancev, proti ni bil nihče. Dosedanji predsednik uprave skupine Panvita bo na ministrskem položaju zamenjal Milana Pogačnika, ki je sredi marca odstopil.

Leta 1967 v Mariboru rojeni Židan, ki je svojo poklicno pot začel kot veterinar in jo nato nadaljeval kot manager, je po imenovanju pred državnim zborom prisegel, da bo kot minister spoštoval ustavni red, ravnal po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi deloval za blaginjo Slovenije.

Po prisegi je dejal, da podpore ne razume le kot podporo njemu osebno, "ampak zlasti sektorju, ki proizvaja na način, da so v proizvodno verigo vključena mala, srednja in velika kmetija, kmetijska gospodarstva in agroživilska industrija, ki v Sloveniji proizvaja hrano, na katero smo lahko ponosni".

V Sloveniji pridelana hrana je po Židanovih besedah varna, zdrava, nadpovprečne kakovosti, okusna in s tradicijo. "Kot minister se bom zavzemal, da bo vsak, ki deluje v tej verigi - ali na kmetiji ali kot delavec v agroživilski industriji -, ponosen, da se ukvarja z dejavnostjo, ki je strateško pomembna tako za Slovenijo kot celotno Evropo," je dejal.

Tudi proizvodnja hrane, ki vključuje kmetijstvo in predelavo, je sicer trenutno v krizi, je še omenil novi minister in izrazil prepričanje, da bo sektor s skupnimi močmi vseh udeležencev in tudi z nasveti iz DZ krizo premagal na način, da bo proizvodnja hrane v Sloveniji čez čas še bolj pomembna, kot je sedaj.

Premier Pahor je v obrazložitvi svoje odločitve, da za novega kmetijskega ministra predlaga Židana, sicer poudaril, da je kandidat tako strokovnjak kot izkušen poslovnež. Prav takšnega človeka pa potrebuje zahteven resor, ki ga pokriva ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

"Na tako zahtevnem in obširnem resorju, kot je kmetijski, potrebujemo nekoga, ki bo imel oboje, ki bo hkrati ugleden strokovnjak, kar Židan gotovo je, in ki bo izkušen poslovnež, kar Židan tudi je," je povedal predsednik vlade.

Nadaljeval je, da razmere v kmetijstvu niso dobre, dodatno so jih poslabšale posledice gospodarske krize. S tem se bo potrebno spopasti, prav tako bo potrebno poskrbeti za nadaljnji razvoj podeželja, boljši izkoristek gozdnega bogastva in večjo prehrambeno suverenost države.

Omeniti še velja, da se je Pahor dotaknil tudi afere okrog postopkov za vrnitev bulmastifov njihovemu lastniku Saši Baričeviču, ki je deloma prispevala k temu, da je sredi marca s položaja kmetijskega ministra odstopil Pogačnik in vodenje ministrstva začasno prepustil ministru za lokalno samoupravo in regionalno politiko Henriku Gjerkešu.

Po Pahorjevih besedah bi takrat pristojni morali, ko so imeli utemeljene dokaze o tem, da gre za nevarne pse, te tudi usmrtiti. "Mislim, da ni treba glede tega zdaj reči nič več kot to, da smo prišli do ugotovitve, kaj je bilo takrat prav in kaj narobe in to ob različnih pravnih tolmačenjih, kjer se je bilo potrebno opreti na tisto, ki je na koncu delno tudi vrednostno pogojeno, in to je, da je interes človeka pred interesom živali," je povedal premier.

Ob tem je dodal, da se bo zaradi tega ugotovljenega dejstva sprožilo iskanje odgovornosti, ki pa ne bo kazenska, ampak disciplinska odgovornost. "Nihče ni z naklepom, da bi se zgodilo nekomu nekaj hudega ali protipravnega, ravnal tako, kot je, ravnal je v dobri veri," namreč meni premier. Radovan Žerjav (SLS) se s Pahorjem glede odgovornosti pristojnih ne strinja, zato pričakuje, da se bo ugotovila tudi subjektivna in morebitna kazenska odgovornost pristojnih.

Predstavniki poslanskih skupin so sicer večinoma poudarjali, da je dobro, da ima Židan tako strokovne kot managerske izkušnje. Največ časa pa so poslanci posvetili težavam oziroma vprašanjem, ki bi jih bilo potrebno rešiti na področjih, ki jih pokriva ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Pri tem večinoma delijo mnenje o potrebi po čim hitrejšem oblikovanju strategije razvoja kmetijstva, zaustavitvi zmanjševanja obsega kmetijskih zemljišč, povečanju samooskrbe, izboljšanju ekonomskega položaja kmetov in boljšem izkoriščanju priložnosti, ki jih ponuja gozd.