c S

DZ sprejel novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih

21.04.2010 07:43 Ljubljana, 20. aprila (STA) - DZ je sprejel novelo zakona o plačilnih storitvah in sistemih, s katero se v slovenski pravi red prenaša določbe evropskih predpisov, ki so bili objavljeni po sprejetju zakona julija lani.

Z novelo zakona se določa povezane plačilne sisteme. To so tisti plačilni sistemi, ki na podlagi dogovora med upravljalci plačilnih sistemov omogočajo, da se nalogi za poravnavo, ki so posredovani v zadevni plačilni sistem, izvršijo v drugem povezanem plačilnem sistemu.

Prekrškovnima organoma - Banki Slovenije in Uradu RS za preprečevanje pranja denarja - se z novelo zakona daje možnost, da izrekata višje globe od najnižje predpisane. Doslej namreč nista imela pravne podlage za izrekanje primernih kazni glede na resnost kršitev obveznosti, ki jih imajo ponudniki plačilnih storitev v zvezi s podatki o plačniku, ki spremljajo prenose denarnih sredstev.

Cilj novele zakona je tudi izenačenje Uprave RS za javna plačila z ostalimi ponudniki plačilnih storitev glede upravičenja do podatkov o transakcijskih računih fizičnih oseb. Poleg tega se določata še pritožbeni postopek za uporabnike čezmejnih plačilnih storitev ter postopek za mirno reševanje sporov med uporabniki in ponudniki čezmejnih plačil.