c S

Vlada za izobraževanje odraslih v letu 2010 namenila okoli 56,5 milijona evrov

16.04.2010 07:14 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Vlada je danes sprejela program izobraževanja odraslih za leto 2010. Iz veljavnega proračuna bo za izvajanje programa zagotovila okoli 56,5 milijona evrov, ministrstvu za šolstvo okoli 18,5 milijona evrov, ministrstvu za delo pa skoraj 38 milijonov evrov. Zaradi gospodarske krize in naraščanja brezposelnosti je vlada nekatere programe še okrepila.

Zaradi gospodarskega položaja, ki se je pojavil že konec leta 2008, je vlada na določenih ukrepih aktivne politike zaposlovanja, ki se financirajo izključno iz sredstev integralnega dela državnega proračuna, okrepila že obstoječe programe in pripravila nove, so navedli na vladi.

Trendi gibanja števila brezposelnih oseb se namreč po podatkih Zavoda RS za zaposlovanje ponovno zvišujejo. To se posledično odraža tudi na namenskih sredstvih, namenjenih za pospeševanje vključevanja v programe informiranja, svetovanja, usposabljanja in izobraževanja za zaposljivost in zaposlitev brezposelnih oseb ter usposabljanje in izobraževanje zaposlenih oseb.

Finančne in vsebinske napovedi izvedbe programov za ciljne skupine, tj. za usposabljanje in izobraževanje za potrebe trga dela, so po navedbah vlade torej realni odraz stanja in potreb na trgu dela v tem trenutku, se pa lahko skozi leto še spremenijo kot posledica stanja na trgu.

V skladu z resolucijo o nacionalnem programu izobraževanja odraslih v Sloveniji do leta 2010 bo 23,3 odstotka zgoraj navedenih sredstev namenjenih za splošno izobraževanje odraslih, 17 odstotkov za izobraževanje za dvig izobrazbene ravni, 47,8 odstotka za izobraževanje in usposabljanje za potrebe dela ter 11,9 odstotka za razvoj in dejavnosti, potrebnih za izvajanje izobraževanja, je sklenila vlada.

Danes je na predlog ministrstva za gospodarstvo sprejela tudi predlog nove uredbe o oblikovanju cen učbenikov, ki še naprej ohranja neposreden cenovni nadzor nad učbeniki, ki so edini za posamezen predmet. Uredba je pripravljena v skladu z načrtom uravnavanja reguliranih cen za leti 2010 in 2011, ki ga je vlada sprejela decembra lani.

Uredba določa način in postopek oblikovanja cen za tiste učbenike, ki so edini za posamezen predmet in se na trgu pojavljajo prvič. Tisti učbeniki, ki jim je vlada s sklepom že določila najvišjo ceno in so že na trgu, pa se v skladu z uredbo v letu 2010 naj ne podražijo, je sklenila vlada.