c S

Vlada sprejela predlog novele stečajnega zakona

15.04.2010 14:00 Ljubljana, 15. aprila (STA) - Vlada je danes sprejela predlog novele zakona o finančnem poslovanju, postopkih zaradi insolventnosti in prisilnem prenehanju. Po besedah ministra za pravosodje Aleša Zalarja gre za del izhodne strategije, med drugim zato, ker daje možnost ponovnega zagona podjetja, ki se znajde v položaju insolventnosti.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedal Zalar, predlog novele zakona daje upnikom možnost, da z dokapitalizacijo rešujejo podjetje, če se za to ne odločijo lastniki. "Če lastniki ne skrbijo za kratkoročno likvidnost gospodarske družbe, potem ni več nobenega razloga, da so njihova upravičenja na prvem mestu," je pojasnil. Ob tem lahko insolventnega dolžnika dokapitalizirajo tudi zunanji investitorji.

S predlagano novelo zakona se omogoča nov zagon tudi podjetnikom, nad katerimi je uveden osebni stečaj. Kot je povedal Zalar, se uvaja položaj t.i. poštenega podjetnika. Presojo te poštenosti opravi sodišče oz. stečajni upravitelj in mu omogoči, da ponovno začne s poslovanjem, je pojasnil.

S predlaganimi spremembami naj bi poleg tega dosegli večjo učinkovitost postopkov in z njimi povezanih izvršilnih postopkov. Vlada tako predlaga določitev enotne stvarne pristojnosti okrožnih sodišč za vse postopke zaradi insolventnosti, generalno delegacijo krajevne pristojnosti na Višje sodišče v Ljubljani, prenos opravljanja enostavnejših procesnih dejanj v postopkih zaradi insolventnosti na sodniške pomočnike ter elektronsko vlaganje pisanj strank in elektronsko vročanje v vseh civilnih postopkih.

Položaj upnikov in upniškega odbora v postopkih zaradi insolventnosti se izboljšuje z možnostjo, da je mesto zasedanja upniškega odbora tudi v kraju zunaj sedeža sodišča, če s tem soglašajo vsi upniki. Poleg tega se bo upravitelju in upniškemu odboru podelila pravica do pritožbe proti odločitvi sodišča o ugovoru upravitelja proti zahtevi upniškega odbora za izredno poročilo.

"Varujemo tudi položaj delavcev v podjetjih, ki se znajdejo o postopkih insolventnosti," je še napovedal Zalar. Če podjetje tri mesece zapored ne bo izplačalo plač, se bo avtomatično uvedel postopek stečaja. To ne bo veljalo zgolj za pravne osebe temveč tudi za zaposlene pri posamezniku.

Neizterjani davki v zadnjem letu dni pred uvedbo stečaja ne bodo več veljali za prednostno terjatev. S tem se bo po Zalarjevih besedah omogočilo povečanje stečajne mase, ki je na voljo za delitev.

Spremembe so predvidene tudi na področju profesionalizacije in strokovne usposobljenosti upraviteljev ter ureditve nadzora nad upravitelji. Vlada predlaga ustanovitev zbornice upraviteljev ter določitev disciplinske odgovornosti upraviteljev. Pri večjih stečajih bo moral imeti upravitelj najmanj dve leti delovnih izkušenj, je poudaril Zalar.

Predlog novele zakona določa tudi jasnejšo ureditev, katere storitve so vključene v nagrado upravitelja. Če jih bo oddal drugi osebi, jih bo moral plačati sam in ne iz stečajne mase.