c S

Višji letni dodatek za upokojence 368 evrov, nižji 223 evrov

08.04.2010 15:15 Ljubljana, 08. aprila (STA) - Svet Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je na današnji sklenil, da bo višji znesek letošnjega letnega dodatka, ki ga bodo dobili upokojenci z nižjimi pokojninami, znašal skoraj 368 evrov, nižji letni dodatek, ki ga dobijo upokojenci z višjimi pokojninami, pa bo dobrih 223 evrov. Dodatek bodo izplačali skupaj z majskimi pokojninami.

Za izplačilo letnega dodatka je v finančnem načrtu zavoda za leto 2010 predvidenih 136,5 milijona evrov.

V nadaljevanju obravnave neplačevanja prispevkov, ki so jo začeli že septembra lani, je generalna direktorica Davčne uprave RS (Durs) Mojca Centa Debeljak povedala, da je več kot 97 odstotkov obračunanih prispevkov tudi plačanih. Napovedala je, da bodo že z majem tudi fizične osebe imele elektronski vpogled v obračunane in plačane prispevke.

Zpiz je po njenih besedah v letu 2009 tako prejel 3,3 milijarde evrov, kar je za 1,5 odstotka več kot v letu 2008 in za 12,4 odstotka več kot v letu 2007.

Po besedah glavnega republiškega inšpektorja za delo Boruta Brezovarja je kazniva dejanja na področju neplačevanja prispevkov zelo težko dokazati, saj je treba dokazati tako naklep kot povzročitev škode. "Bila je vrsta poskusov, vendar obojega nismo uspeli dokazati," je dejal Brezovar. Delodajalci se namreč h kršitvi zatečejo v skrajni sili, je poudaril.

V razpravi je Dušan Bavec kot predstavnik delodajalcev menil, da je obravnavani problematiki namenjene preveč pozornosti. Več bi se morali po njegovem mnenju ukvarjati z velikimi problemi, ki nastajajo v kriznih časih.

Z Bavčevim mnenjem se ni strinjala Lučka Böhm kot predstavnica sindikatov. "Pogovarjamo se o posamezniku in njegovi socialni varnosti. Tu je treba pokazati določeno občutljivost," je menila.

Opozorila je na problem, ki se pojavi po tem, ko gre delodajalec v stečaj, odloženi prispevki pa ne morejo biti plačani. "Prispevek je bil obračunan od bruto plače in imamo pravico zahtevati, da je tudi plačan," je dejala. Menila je tudi, da bi bilo treba nameniti pozornost delavcem migrantom in kršitvam, ki se pojavljajo v zvezi z njihovim zaposlovanjem.

Centa Debeljakova se je strinjala z Bavcem, da so primeri različni, vendar jih Durs kot take tudi obravnava in določene postopke poenostavi. Glede problematike ob zaposlovanju migrantov pa je zagotovila, da tu pri izvajanju nadzora ni različnega pristopa. V bazah Dursa so tudi delodajalci, ki zaposlujejo migrante, tako da pri tistih med njimi, ki ustreznega obrazca niso oddali, steče ustrezen postopek, je zagotovila.

Svet Zpiza je danes obravnaval še vprašanje preoblikovanja Kapitalske družbe, ki ga je predstavil predsednik uprave te družbe Borut Jamnik. Svet je v svojih stališčih, ki jih je oblikoval na podlagi razprave in jih bo med drugim posredoval vladi in državnemu zboru, poudaril nujnost po večjem vplivu Zpiza pri glasovalnih pravicah.